Mainos

E.ON kiinnostui kuudennesta ydinvoimalasta

Saksalaisyhtiö ilmoittautui kuudenteen ydinvoimalaan, teollisuus tekee päätöksen ensi vuonna.

Selvitysmies Matti Purasjoen selvitys sähkömarkkinoista on tuonut energia-alalle liikettä. Sähkön tarvetta tyydyttämään ilmoittautui tänään Espoon Sähkön Fortumille myynyt saksalaisyhtiö E.ON. Se haluaa mukaan kuudenteen ydinvoimalaan - jos sellainen Suomeen tehdään.

Teollisuuden ydinvoimalahankkeiden vetovastuussa oleva Pohjolan Voima ei ottanut tänään kantaa, mahtuuko E.ON mukaan vai ei. Kuudetta ydinvoimalaa aletaan suunnitella tosissaan vasta, kun viidennen rakennusurakka on ehtinyt pidemmälle.

Olkiluoto kolmonen valmistuu näillä näkymin keväällä 2010, vuoden myöhässä. Tarvetta toiselle saman suuruiselle voimalalle olisi, koska Suomen vuosittainen sähkön kulutus kasvaa viidessätoista vuodessa nykyisestä 85 terawattitunnista yli 106:een.

-Eonilla on selvä tavoite laajentaa toimintansa Pohjoismaissa ja näemme myös tämän kapasiteettitarpeen olevan todellinen. Tämä on Eonille mielenkiintoinen toiminnan laajentaminen ja investointikohde, sanoo E.ON Suomen toimitusjohtaja Matti Manninen.

Hallitus ei sulje mitään vaihtoehtoja pois energiastrategiastaan. Ydinvoimassa hallitus ei kuitenkaan halua ryhtyä Purasjoen esiin manaamaksi ukko-valtioksi, joka patistaisi investointeihin.

-Tämä ydinvoima-asia, siellä tämä lisäkapasiteetin rakentaminen on selvästi alalla toimijoiden, yritysten käsissä, sanoo kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.

Vetovastuu ydinvoimahankkeista on teollisuuden Pohjolan Voimalla. Eilen, kun yhtiö arvioi Purasjoen selvitystä, oli toimitusjohtajalla selvä näkemys kuudennen ydinvoimalan aikataulusta.

-Sanoisin, että vuoden päästä alamme olla siinä vaiheessa, että meidän pitäisi tietää mitä me tehdään ja millä aikataululla. Itsellä on ollut sellainen aikataulutavoite, että 2009 tulisi päätökset ja 2015 valmis laitos, toteaa Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajala.

Tänään toimitusjohtaja Rajala ei osannut arvioida, mahtuuko E.ON mukaan kuudenteen ydinvoimalaan. Periaatteellisia esteitä ei ole.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.