Mainos

E-Korea: 11 vakoilijaa surmattu

Yksitoista pohjoiskorealaista maahantunkeutujaa löydettiin tänään kuolleina Etelä-Koreasta. Lisäksi yksi pohjoiskorealainen saatiin vangiksi ja kateissa on edelleen 8-9 pohjoiskorealaista, kertoivat Etelä-Korean viranomaiset. Pohjoiskorealaiset olivat tulleet sukellusveneellä, joka löydettiin karilta läheltä Kangnungin kaupunkia.

Etelä-Korean viranomaiset kutsuivat pohjoiskorealaisia tunkeutujiksi ja tuomitsivat välikohtauksen "provokaationa", joka rikkoo Korean sodan päätteeksi solmittua aseleposopimusta.

Yksi yhdestätoista pohjoiskorealaisesta ampui Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan ilmeisesti toverinsa ja sitten itsensä. Etelä-Korean armeija oli käynnistänyt laajat etsinnät sen jälkeen kun sukellusvene löydettiin rannikon tuntumasta Koreoiden välisen rajan lähistöltä.

Aiempien tietojen mukaan Etelä-Korean armeijan sotilaat olisivat ampuneet pohjoiskorealaiset. Viranomaiset uskovat, että pohjoiskorealainen sukellusvene oli ilmeisesti ajanut karille ollessaan paluumatkalla Pohjois-Korean aluevesille. Vangiksi otettu pohjoiskorealainen puolestaan sanoi, että sukellusvene oli ajelehtinut Etelä-Korean vesille sen jälkeen kun sen moottoriin tuli vikaa.

Sukellusveneestä löytyi aseita ja ammuksia sekä elintarvikkeita. Sukellusvene on runsaan 30 metrin pituinen. Pohjois-Korealla on tämän luokan aluksia kymmenen, kertoi Etelä-Korean puolustusministeriön edustaja.

Laajat etsinnät

Laajoissa etsinnöissä Etelä-Korean armeija eristi rannikkoalueen, jolle pohjoiskorealaisten otaksuttiin rantautuneen. Etsinnöissä oli mukana helikoptereita sekä laivaston aluksia.

Etelä-Korean radion mukaan kaksi maahan tunkeutunutta pohjoiskorealaista ryösti aseella uhaten ruokaa ja savukkeita kylästä, minkä jälkeen turvallisuusjoukkojen ja pohjoiskorealaisten välille puhkesi tulitaistelu. Pohjoiskorealaiset onnistuivat kuitenkin välttämään kiinni jäämisen.

Useita vakoiluselkkauksia

Kommunistinen Pohjois-Korea on lähettänyt useaan otteeseen agenttejaan eteläiseen naapurimaahansa sitten Korean sodan 1950-luvun alussa. Vuonna 1968 31 pohjoiskorealaista pääsi Etelä-Korean presidentin virka-asunnon lähistölle Soulissa. Heistä 28 sai surmansa tulitaistelussa, jossa kuoli myös 34 eteläkorealaista.

Viime vuoden lokakuussa pohjoiskorealainen agentti otettiin kiinni Etelä-Korean eteläosassa. Miehen seuralainen sai surmansa ammuskelussa turvallisuusjoukkojen kanssa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.