E-kirjojen ongelmana kotimaisen kirjallisuuden puute

Suomalaiset kirjamyymälät valmistautuvat e-kirjallisuuden saapumiseen. Syksyllä alkavan älykirjamyynnin ongelmana on kuitenkin kotimaisten teosten puute.

Ulkomailla e-kirjojen myynti on suuressa nousussa. Kindle-lukulaitteelle tarkoitettujen elektronisten kirjojen myynti on ohittanut verkkokauppa Amazonissa kovakantisten kirjojen myynnin.

Suomessa lukulaitteiden ja e-kirjallisuuden myynti alkaa syksyllä. Sekä Suomalaisen kirjakaupan että Akateemisen kirjakaupan valikoimiin saapuu lukulaitteita. Suomalainen myy itse e-teokset lähtökohtaisesti verkkokaupassaan.

- Kyseessä on niin uusi juttu, että tietysti kaupoissa neuvottaisiin. E-kirjallisuus halutaan markkinoille mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin niin, ettei se ole liian vaikeaa käsittää asiakkaalle. Pitää olla selkeät kuviot, Suomalaisen kirjakaupan tietohallintojohtaja Ville Ahola kertoo.

Sekä Suomalainen että Akateeminen neuvottelevat paraikaa kotimaan kustantajien kanssa suomalaisnimikkeiden myynnistä e-muodossa. Vähäinen kotimainen tarjonta ei kuitenkaan ole kynnyskysymys.

- Laitteita aletaan myydä, vaikkei kotimaista kirjallisuutta saatavilla olisikaan, Ahola toteaa.

Sähköinen ei korvaa paperille painettua

- Suomalaiset ovat hyvin kiinnostuneita teknologioista, joten yleisö e-kirjallisuudelle varmasti on. Toivottavasti se myös tuo uusia lukijoita ja kirjallisuudesta kiinnostuneita, Helsingin Akateemisen kirjakaupan myyntipäällikkö Arja Litmanen toteaa.

- Lukulaite on kätevä esimerkiksi matkoilla, kun voi ladata yhteen paikkaa monta teosta, eikä tarvitse raahata mukana kokonaista kirjakassia, Litmanen sanoo.

Aholan mukaan e-kirjoilla voidaan estää kirjan katoaminen, mikäli perinteisestä kirjasta ei enää otetakaan uutta painosta.

Litmanen ja Ahola ovat yhtä mieltä siitä, ettei sähköinen kirjallisuus uhkaa painetun sanan asemaa.

Loppurivi ratkaisee - ainakin kuitissa

Kirjakaupan asiakasta kiinnostaa tietenkin e-kirjan hinta. Aholan mukaan yleisö on jo vaikuttanut tuleviin hintoihin.

- Yleisesti toivotaan, että e-kirja on painettua versiota halvempi. Suomessa ongelmana on kuitenkin arvonlisävero, joka on sähköisissä painotuotteita korkeampi. On vaikea yhtälö myydä kovemmin verotettua halvemmalla, Ahola miettii.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat