Mainos

Duuman puhemies arvosteli Naton laajentumista

Venäjän duuman puhemies Gennadi Seleznjov arvosteli voimakkaasti sotilasliitto Naton laajentumista tänään Helsingissä.

-Pidämme liittoutumapolitiikan jatkamista Euroopassa kylmän sodan uutena ilmentymänä, Seleznjov sanoi Paasikivi-seuran tilaisuudessa. Seleznjovin mielestä on tapahtumassa "outoa kehitystä". Hän puhui "varuilleen saattavasta ilmiöstä" - pyrkimyksestä vetää uusia rajalinjoja kylmän sodan aikana Euroopassa vallinneiden tilalle. -Toisaalta kaikki osapuolet tunnustavat, että Euroopan globaalinen uhka on poistunut.

-Tätä tunnustusta tietyissä piireissä kuitenkin säestää intomielinen ajatus Naton edustaman sotilaallisen liiton laajentumisesta. Näin ollen maanosassamme tapahtuvalle yhdentymiskehitykselle muodostuu uhka. Jälleen häämöttää uhka jaosta "omiin" ja "vieraisiin", Seleznjov sanoi.

Hän totesi, että Venäjän huolestuneisuutta tilanteesta ei poista se, että maan ja Naton kesken on allekirjoitettu perussopimus. -Tiedämme, että Suomessa monet suhtautuvat optimistisemmin Naton rooliin. Meillä on kuitenkin painavat syyt huoleen, hän totesi.

Hän huomautti myös, että Venäjällä Suomi luetaan "luonnollisten kumppaniemme joukkoon rakennettaessa muuhun kuin vastakkainasetteluun perustuvaa mallia rauhan turvaamiseksi ja luotaessa aitoa Euroopan turvallisuuden arkkitehtuuria".

Kommunisteja edustava puhemies johtaa Suomessa vierailevaa duuman valtuuskuntaa. Seleznjov tapasi mm. presidentti Martti Ahtisaaren ja pääministeri Paavo Lipposen. Vierailu päättyy keskiviikkona käyntiin Lapissa. Seleznjov otti puheessaan esille myös venäläisvähemmistön aseman Baltian maissa. Hän totesi, että "vakautta ei voi olla olosuhteissa, joissa Baltian maissa poljetaan kansallisten vähemmistöjen oikeuksia",

Lipponen tapaa Primakovin Pietarissa

Keskusteluissa suomalaisten kanssa oli esillä mm. Suomen tuleva EU-puheenjohtajuus. Seleznjovin mukaan Venäjällä toivotaan, että Suomi yrittäisi puheenjohtajakaudellaan vaikuttaa siihen, että EU poistaisi venäläisille tuotteille Länsi-Euroopassa asetetut tuontirajoitukset.

Vierailua emännöinyt puhemies Riitta Uosukainen heitti tiedotustilaisuudessa jatkoksi, että Venäjä voisi puolestaan sisäistää EU:n säännöksiä.

Seleznjovin mukaan keskusteluissa Lipposen kanssa oli esillä erityisesti maiden talousyhteistyö. Samoista asioista puhutaan, kun Lipponen tapaa Venäjän pääministerin Jevgeni Primakovin 23. helmikuuta Pietarissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.