Mainos

Duuma vetoaa perustuslakituomioistuimeen

Venäjän parlamentin alahuone pyysi tänään perustuslakituomioistuinta tutkimaan, toimiko presidentti Boris Jeltsin vastoin lakia nimetessään Sergei Kirijenkon uudelleen pääministeriehdokkaaksi.

Duuma hylkäsi viime perjantain äänestyksessä 35-vuotiaan Kirijenkon. Presidentti nimitti Kirijenkon välittömästi uudelleen ehdolle, ja ylihuomenna hänen nimityksestään äänestetään jälleen duumassa. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman tuomarin mukaan perustuslakituomioistuimen käsittely kestäisi ainakin kaksi kuukautta. Kremlin edustajan mukaan tuomistuinkäsittely ei kuitenkaan lykkää duuman äänestyksiä. Jeltsinin tiedottajan mukaan presidentti aloittaa ylihuomenna jo kertaalleen lykätyn vierailunsa Japaniin huolimatta duuman äänestyksestä.

Kommunistit vastustavat edelleen

Venäjän kommunistien edustaja kertoi tänään puolueen aikovan edelleen vastustaa Kirijenkon valintaa siitä huolimatta, että duuman kommunistinen puhemies on ilmoittanut antavansa hänelle tukensa. Kommunistien edustajan Viktor Iljuhihin mukaan duuman kommunistisen puhemiehen Gennadi Seleznjovin eilinen päätös tukea Kirijenkoa on hänen henkilökohtainen kannanottonsa, eikä se muuta puolueen kantaa.
-Seleznjov on ilmaissut näkemyksensä. Voin kertoa, että ylihuomenna kommunistien ryhmä äänestää Kirijenkon ehdokkuutta vastaan, Iljuhin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Seleznjov sanoi eilen, että duuman on pakko hyväksyä Kirijenko voidakseen jatkaa toimikautensa loppuun eli joulukuuhun 1999. Presidentti Boris Jeltsin on uhannut hajottaa duuman, jos se ei vahvista Kirijenkon nimitystä. Tänään myös Seleznjov totesi, ettei hän ole varma saako Kirijenko taakseen valintaan tarvittavia 226 ääntä. Presidentin avustaja Sergei Shahrai puolestaan väläytteli jo mahdollisia parlamenttivaalien päivämääriä, jos duuma joudutaan hajoittamaan. Vaalit voitaisiin Shahrain mukaan pitää 27. syyskuuta tai 11. lokakuuta, kertoi uutistoimisto Interfax.

Avoin äänestys tehostaa ryhmäkuria

Kommunistit saivat tänään parlamentissa läpi esityksensä, jonka mukaan pääministerin valinnasta voidaan järjestää myös avoin äänestys, jos kansanedustajien yksinkertainen enemmistö näin vaatii. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin mukaan jokaisen äänestäjän on saatava tietää, kuinka hänen kansanedustajansa äänestää. Ensimmäisessä, salaisessa äänestyksessä duuma hylkäsi Kirijenkon valinnan. Valinnan puolesta äänesti 186 edustajaa, eli hieman useampi edustaja kun etukäteen oli arveltu.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.