Mainos

Duuma torjui jälleen Tshernomyrdinin

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma torjui tänään toistamiseen Viktor Tshernomyrdinin valinnan maan pääministeriksi. Presidentti Boris Jeltsinin ehdokasta vastusti parlamentin alahuoneessa 273 ja kannatti 138 edustajaa.

Jeltsinin ja duuman välinen kädenvääntö pääministeristä jatkunee, sillä Jeltsin on vakuuttanut esittävänsä Tshernomyrdiniä myös kolmannen kerran. Jos duuman vastaus on silloinkin ei, presidentti joutuu hajottamaan duuman ja julistamaan uudet vaalit. Kolmas äänestys pidettäneen viikon kuluessa. Säästyäkseen hajottamiselta duuma valmistelee Jeltsinin haastamista valtakunnanoikeuteen. Syytteet koskisivat mm. Neuvostoliiton hajoamista ja Tshetshenian sotaa. Syytteen nostaminen vaatisi 350 edustajan tuen 450-paikkaisessa duumassa ja antaisi duumalle ainakin aikalisän.

Duuman vahvimman puolueen, kommunistien, johtaja Gennadi Zjuganov oli tehnyt selväksi myös äänestyksen alla, ettei puolue aio hyväksyä Tshernomyrdiniä. Äänestys oli avoin, mikä heikensi entisestään Tshernomyrdinin mahdollisuuksia. Hänen valintaansa vastustavat kommunistit pystyivät näin valvomaan tehokkaasti, että puolueen kansanedustajat noudattivat puoluekuria. Zjuganovin mielestä Venäjän nykykriisi tuo mieleen vuoden 1917 tammikuun, jolloin Venäjä hoippui vallankumouksen partaalla ja sen kansalaiset "halveksivat" johtajiaan.

Tshernomyrdin vakuutti puolestaan duumalle pitämässään puheessa, että Venäjä voidaan yhä nostaa jaloilleen. Ratkaisuksi talouskriisiin hän tarjosi mm. vahvaa ja vaihdettavaa ruplaa sekä verouudistusta ja palkkojen sekä eläkkeiden maksatusta. Nopeaa lääkettä maan vaikeuksiin ei Tshernomyrdinin mukaan ole kuitenkaan tarjolla.

Venäjän rupla jatkoi yhä syöksykierrettään tänään, ja monien kauppojen hyllyt ammottivat hamstrauksen vuoksi tyhjyyttään. Keskuspankin pääjohtaja Sergei Dubinin pyysi eroa, ja Venäjän sisäministeriö kiisti tiedot, joiden mukaan sen joukkoja olisi määrätty hälytysvalmiuteen. Presidentti Boris Jeltsin siirsi kriisin vuoksi tälle viikolle suunnitellun Kazakstanin-matkansa lokakuun puoliväliin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.