Mainos

Duuma lykkäsi äänestystä Jeltsinin viraltapanosta

Venäjän duuma eli parlamentin alahuone on päättänyt lykätä torstaiksi kaavailtua äänestystä presidentti Boris Jeltsinin viraltapanosta.

Kommunistien hallitsema duuma on laatinut viisikohtaisen syytteen Jeltsiniä vastaan. Tänään äänestystä lykättiin toistaiseksi, sillä duumassa ei päästy yksimielisyyteen äänestystavasta. Duuman puhemiehen Gennadi Seleznjovin mukaan duuma päätti keskustella ensin äänestystavasta, minkä jälkeen päätetään ajankohdasta. Äänestys voisi tapahtua hänen mielestään ennen toukokuun puoltaväliä. Seleznjov ja muut parlamentin johtohenkilöt katsovat, että olisi epäviisasta äänestää viraltapanosta nyt, kun Nato tekee ilmaiskuja Jugoslaviaan.

Jeltsiniä syytetään osallisuudesta Neuvostoliiton hajottamiseen, päätöksestä käyttää panssareita äärilinjan johtamaa parlamenttia vastaan vuonna 1993, asevoimien raunioittamisesta, kansanmurhasta huonon talouspolitiikan vuoksi ja tuhoisan, vuosina 1994-96 käydyn Tshetshenian sodan aloittamisesta.

Jos duuma äänestäisi yhdenkin syytteen puolesta, korkeimman oikeuden ja perustuslakituomioistuimen tulee päättää, kuuluvatko syytteet rikoslain piiriin. Jos niin on, tulee liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen päättää kahden kolmasosan enemmistöllä Jeltsinin viraltapanosta.

Koko prosessia tuskin ehditään asiantuntijoiden mukaan toteuttaa ennen kuin Jeltsinin kausi päättyy kesällä 2000.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.