Mainos

Duuma hyväksyi budjettiehdotuksen

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi tänään maan ensi vuoden budjettiesityksen. Duuma äänesti asiasta sen jälkeen, kun presidentti Boris Jeltsin oli odottamatta saapunut duuman istuntoon ja vedonnut kansanedustajiin. -Ei ole mitään tärkeämpää kuin budjetti. Koko maailma ja sen ylikuumentunut talous seuraa tänään sitä, mitä duuma päättää, sanoi Jeltsin, joka on kahden vuoden aikana vieraillut duumassa tätä ennen vain kerran.

Duuman 450 edustajasta 239 äänesti ehdotuksen puolesta ja 137 sitä vastaan. Asia vaatii vielä kaksi käsittelyä ennen kuin se menee parlamentin ylähuoneen ja presidentin hyväksyttäväksi.

Hallitus ja duuma väänsivät kättä pitkään

Venäjän hallitus ehti vedota kansanedustajiin useita kertoja budjettiehdotuksen hyväksymisen puolesta. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan pääministeri Viktor Tshernomyrdin oli ilmoittanut kansanedustajille, ettei "hallitus suunnittele käyttävänsä kiristystä ja painostusta, mutta aikoo tehdä tarvittavan alueiden hyväksi".

Budjettia jouduttiin opposition painostuksesta muokkaamaan viime kuussa sen jälkeen, kun duuma oli uhannut, ettei se äänestä esityksen puolesta. Uudessa esityksessä valtionosuutta eri alueille on lisätty 15 prosenttia. Hallituksen mukaan uudelleen muotoiltu ehdotus kohentaa Venäjän eri alueiden taloudellista tilannetta sekä rauhoittaa epävakaita markkinoita.

Venäjän keskuspankin johtajan Sergei Dubininin mukaan uusi budjetti takaa bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna noin kaksi prosenttia. Aasian lokakuussa puhjennut talouskriisi on heijastunut myös Venäjän talouteen, joka on heilahdellut rajusti. Myös ulkomaiset sijoittavat ovat ryhtyneet varovaisemmiksi viime kuukausien aikana.

Lisäksi Venäjän hallitus ajautui uuteen luottamuskriisiin viime kuussa, kun paljastui, että silloinen ensimmäinen varapääministeri Anatoli Tshubais sekä neljä tämän lähimiestä olivat hyväksyneet suuria palkkioita etumaksuksi julkaisemattomasta taloutta käsittelevästä kirjasta. Lahjusepäilyjen kohteeksi joutuneet miehet joutuivat luopumaan viroistaan.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.