Mainos

Duuma hylkäsi Kirijenkon

Venäjän parlamentin alahuone, duuma, ei tänään hyväksynyt vt. pääministerin Sergei Kirijenkon nimitystä pääministeriksi. Presidentti Boris Jeltsin nimitti kuitenkin Kirijenkon uudelleen pääministeriehdokkaakseen kohta äänestyksen jälkeen.

Kirijenkon vastustus oli odotettua pienempi. Nimitystä vastaan äänesti 186 kansanedustajaa ja puolesta 143. Viisi kansanedustajaa pidättyi. -Olin odottanut vähemmän kannatusta ehdokkuudelleni, Kirijenko sanoi toimittajille. Saadakseen parlamentin vahvistuksen pääministeriydelleen Kirijenko olisi tarvinnut 226 ääntä 450-paikkaisessa duumassa.

Pääministerinimitystä koskevan istunnon aluksi Kirijenko varoitti duumaa Venäjän talouden huolestuttavasta kehityksestä. -Omaa ehdokkuuttani enemmän minua huolestuttaa suunta, johon Venäjä on menossa, Kirijenko sanoi. Vt. pääministerin mukaan tavallinen kansa ei ole hyötynyt orastavasta talouskasvusta. Kirijenkon mukaan neljäsosa venäläisistä elää nykyisin minimielintason alapuolella.

Kirijenko sanoi Venäjän tarvitsevan nyt voimakasta valtiota ja hallitusta siirryttäessä markkinatalouteen. Hän torjui vaatimuksen duuman voimasuhteiden mukaan muodostetusta hallituskoalitiosta ja korosti, että hallituksen täytyy koostua ensisijassa asiantuntijoista, ei puolueiden edustajista.

Kirijenko tyrmäsi myös arvelut ruplan devalvoinnista ja sanoi kannattavansa valuutan arvon säilyttämistä vakaana. Duuman suurin ryhmä, kommunistit, vastustavaa Kirijenkon nimitystä. Kommunisteilla on duumassa 138 edustajaa. Myös äärikansallismielisen Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraattinen puolue äänesti Kirijenkoa vastaan.

Lain mukaan presidentti Boris Jeltsinin on nimitettävä Kirijenko tai joku muu henkilö uudestaan pääministeriksi, jos duuma hylkää Kirijenkon. Jos presidentin pääministeriehdokas tyrmätään kolmesti, Jeltsin voi hajottaa duuman ja määrätä uudet parlamenttivaalit.

Jeltsin: Kirijenko ainoa ehdokas

Jeltsin hoputti duumaa aiemmin tänään hyväksymään 35-vuotiaan Kirijenkon pääministeriksi. Jeltsin teroitti, ettei hänellä ollut asettaa muita ehdokkaita tämän edelle. Presidentti Jeltsin antoi ukaasinsa Moskovan Kaiku -radiossa.

Lähetyksessä Jeltsin sanoi, että duumalla on toki oikeus hylätä hänen ehdotuksensa, mutta aika on tulossa vastaan. Presidentin mielestä maa on ollut jo liian kauan ilman hallitusta eikä aikailu olisi hyväksi taloudellekaan.

Jeltsin kehui Kirijenkoa ammattilaiseksi, joka näkee talousongelmien ratkaisun olevan yhteydessä sosiaalisten pulmien ratkaisemiseen. Jeltsinin puhe lähetettiin muutamia tunteja ennen kuin duuma käsitteli nimitysasiaa.
(STT-Reuters-APP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.