Mainos

Duuma antaisi Gazpromin perustaa omat turvajoukot

Lopullisen päätöksen turvajoukkoasiassa tekee presidentti Vladimir Putin.

Venäjän parlamentin alahuone antaisi energiajätti Gazpromille oikeuden muodostaa omat aseelliset joukkonsa. Lailla halutaan turvata Venäjän öljynvienti terrori-iskuilta. Arvostelijat taas varoittavat, että se voi johtaa yksityisarmeijan perustamiseen.

Aloitteen puolesta äänesti 341 kansanedustajaa 450-paikkaisessa duumassa. Lain mukaan Gazprom sekä öljyputkista vastaava Transneft saavat palkata omat turvajoukkonsa sen sijaan, että hankkisivat vastaavat palvelut ulkopuolisilta turva-alan firmoilta.

Joukot saisivat käyttää käsiaseita sekä pumppuhaulikoita. Joukkojen miesvahvuutta ei ole rajoitettu.

Laki menee seuraavaksi parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston käsittelyyn. Lopullisen päätöksen tekee presidentti Vladimir Putin.

Valtio valtiossa

Monet Venäjän opposition edustajat pitävät Gazpromia jo nykyään valtiona valtiossa. Sillä on yli 400 000 työntekijää, se hallitsee Venäjän suurimpia mediayhtiöitä, pitää otteessaan kaasunvientiä ja omistaa maan kolmanneksi suurimman pankin.

-Jos tämä laki hyväksytään, meistä kaikista tulee Gazpromin ja Transneftin palvelijoita. Laki on Pandoran laatikko, valittaa edustaja Gennadi Gudkov.

Lain mukaan yritysjoukkoja saisi sijoittaa vain suojaamaan yhtiöiden infrastruktuuria. Tosin öljy- ja kaasuverkon valtavan koon takia se tarkoittaa melkein samaa kuin mihin tahansa.

Lain puolustajien mielestä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, vaan energiantuotannon suojaa on kohennettava.

-Pari terrori-iskua ja niitä seuraava ekologinen katastrofi tekisivät Venäjästä heti epäluotettavan kumppanin ja energianviejän, katsoo lain laatimiseen osallistunut edustaja Aleksander Gurov.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.