Mainos

Durbanissa uskotaan vielä hyvään lopputulokseen

Durbanin ilmastoneuvottelujen odotetaan venyvän myöhään yöhön. Viimeisten tuntien aikana EU ja kehitysmaat ovat yrittäneet painostaa suurimpia saastuttajia sitoutumaan uuden, sitovan ilmastosopimuksen solmimiseen vuonna 2015. EU on saanut uuteen ilmastosopimukseen tähtäävälle suunnitelmalleen 85 kehitysmaan tuen, mutta Yhdysvallat, Kiina ja Intia eivät ole lämmenneet ehdotukselle.

- On historiallista, että EU on liittoutunut kehitysmaiden kanssa. Sekä Kiinalla, Yhdysvalloilla että Intialla on nyt kovat paineet tulla vastaan. Nyt on päästy puhumaan oikeista asioista ja kohtuullinen lopputulos on edelleen mahdollinen, arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Ympäristöjärjestöt ovat edelleen toiveikkaita.

- Kaikki on vielä auki. On mahdollista onnistua, mutta myös epäonnistua. EU:n ja kehitysmaiden liitto on historiallinen saavutus. Se rikkoo perinteisen jaon teollisuusmaihin ja kehitysmaihin, sanoo WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Tutkija uskoo, että Durbanissa saadaan tuloksia aikaan.

- Tunnelmat ovat odottavaiset, mutta näyttäisi siltä, että jotain päätöksiä täällä saadaan aikaan. Vaikka Yhdysvallat ei taipuisi sitovaan ilmastosopimukseen, se joutuu ehkä taipumaan muissa asiakohdissa, ennakoi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Edistystä odotetaan ainakin uuden ilmastorahaston perustamisesta. Kehitysmaille on tarkoitus antaa vuodesta 2020 alkaen 100 miljardia dollaria vuotuista tukea ilmastonmuutoksen torjuntaan. Auki on kuitenkin edelleen se, mistä rahat kerätään. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty päästöveroa laivaliikenteelle.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 9.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.