Mainos

Dubain pörssi teki tarjouksen OMX:sta

Dubain pörssi uskoo saavansa pohjoismaisen pörssioperaattorin haltuunsa vuoden loppuun mennessä. OMX:n hallitus vertaa nyt Dubain pörssin ja amerikkalaisen Nasdaqin tekemää tarjousta keskenään.

Dubain pörssi kertoo tehneensä 3 miljardin euron tarjouksen kaikista pohjoismaisen pörssioperaattorin OMX:n osakkeista.

Dubain pörssin mukaan se omistaa jo 28 prosenttia OMX:sta. Aiemmin Dubain pörssi kertoi havittelevansa vähintään neljännestä OMX:sta. Ilmoituksen tulkittiin kuitenkin jo silloin tarkoittavan, että Dubain pörssi haluaa OMX:n kokonaan.

Amerikkalainen Nasdaq teki jo toukokuussa 2,8 miljardin euron tarjouksen OMX:sta. Pohjoismaisen pörssiyhtiön johto on pysynyt Nasdaqin tarjouksen takana, vaikka hinta on selvästi dubailaisten tarjoamaa pienempi. OMX:n hallitus kertoi vertaavansa nyt Dubain pörssin uutta tarjousta Nasdaqin tarjoukseen.

OMX:n suurin omistaja Investor arvioi, ettei Dubain pörssin tarjous ole pitemmällä tähtäimellä välttämättä parempi kuin amerikkalaisen Nasdaqin tarjous. OMX:sta 11 prosenttia omistava sijoitusyhtiö perusteli kantaansa sillä, että Nasdaqin ja OMX:n yhdistyminen on taloudellisesti loogista.

OMX:stä 6,6 prosenttia omistava Ruotsin valtio ei ole kommentoinut uutta tarjousta.

Dubailla korkealentoiset tavoitteet

Dubain pörssi arvioi, että se saa OMX:n haltuunsa vuoden loppuun mennessä. Pörssin toimitusjohtaja Per Larsson kaavailee, että OMX:n ja Dubain liitosta saa alkunsa maailman viidenneksi suurin pörssi.

- Siitä tulee maailman nopeimmin kasvava pörssi, Larsson visioi uutistoimisto TT:n mukaan.

Hän painotti myös, että Dubain tarjous olisi 14 prosenttia parempi kuin amerikkalaisten.

Yhdistyneen pörssin toiminta keskittyisi Eurooppaan, Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. OMX operoi muun muassa Helsingin, Kööpenhaminan, Tukholman ja Islannin sekä Baltian maiden pörssejä.

Dubailaiset eivät havittele ainoastaan OMX:n tuotemerkkiä ja teknologiaa, sillä heitä kiinnostaa myös se, kuinka pörssiä johdetaan.

- Tarkoituksemme on, että pohjoismaiden edustajat olisivat mukana uuden yhtiön hallituksessa ja että OMX:n työntekijöiden asiantuntemuksella olisi keskeinen rooli myös tulevaisuudessa, Larsson sanoi.

Ruotsalainen Larsson tuntee pohjoismaisen pörssimaailman hyvin, sillä hän on OMX:n entinen toimitusjohtaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.