Mainos

Dresdenissä ja Bratislavassa odotetaan tulvahuippua

Euroopan tulvat jatkuvat. Tulvivan Elbe-joen ennustetaan saavuttavan tulvahuippunsa ensi yönä. Tonavan uskotaan puolestaan saavuttaneen ennätyskorkeutensa Slovakian Bratislavassa.

Tonavan ja Elben pinnat nousevat edelleen. Tulvahuipun odotetaan tänään saavuttavan Saksassa Dresdenin ja Slovakiassa Bratislavan kaupungit, joista on evakuoitu tuhansia ihmisiä.

Tilanne on yhä kriittinen myös Itävallassa, Tshekissä, Romaniassa ja Venäjällä. Keski-Euroopan tulvissa on kuollut lähes sata ihmistä ja tuhot ovat miljardiluokkaa.

Elben tulvahuippu ensi yönä?

Elbejoen pinta nousi Dresdenissä Saksassa puolelta päivin jo 9,13 metriin. Normaalisti veden korkeus Elbessä on kaksi metriä.

Elben alajuoksun kaupungit valmistautuivat kuumeisesti estämään tulvan tuhoja. Elbejoen pinta nousi vinhaa vauhtia koko päivän. Jo aamuyöstä Elben pinta oli noussut 8,77 metrin korkeudelle, ja kello seitsemän aamulla paikallista aikaa vesi oli 8,92 metrissä. Vesi ei koskaan aikaisemmin ollut noussut Elbessä edes näin korkealle. Vielä iltapäivän aikana veden uskottiin nousevan 9,5 metriin.

Tulvahuippu on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin luvassa ensi yöksi, jolloin vedenpinnan arvellaan nousevan 9,5-9,6 metriin. Korkeimmillaan vesi on aiemmin ollut vuonna 1845, jolloin se nousi 8,77 metriin.

Saksan tulvissa on kuollut tähän mennessä 14 ihmistä.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder aikoo keskustella Keski-Euroopan ja Euroopan Unionin johtajien kanssa maan tulvatilanteesta isännöimässään kokouksessa Berliinissä sunnuntaina.

Tulva huippuunsa Bratislavassa

Tonavan pinta on tänään noussut Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa ennätyskorkeuteen, mutta ei ole ylittänyt joen tulvasuojauksia. Veden pinta oli aamulla 9,86 metrin korkeudella.

Tonavan pinnan nousu näytti päivällä olevan tasaantumassa, ja viranomaiset ja asukkaat olivatkin toiveikkaita siitä, että Bratislavassa vältyttäisiin merkittäviltä tuhoilta.

Kaupunkiin julistettiin keskiviikkona hätätila, kun joen pinnan pelättiin nousevan yli 10 metrin, mikä olisi murtanut kaikki suojaukset.

Tänään joen uskottiin kuitenkin pysyvän kurissa ja keskiviikkoisten varotoimien olevan riittäviä. Tuolloin kymmenittäin joen vieressä sijaitsevia taloja evakuoitiin. Myös Slovakian kansallisgallerian teokset siirrettiin turvaan tulvaveden tieltä.

Tonavan entinen ennätyskorkeus Bratislavassa oli 9,84 metriä, mihin vesi kipusi vuonna 1954.

Unkarissa vahvistettiin suojavalleja

Tuhannet vapaaehtoiset ovat koonneet hiekkasäkkejä Tonavan varrelle Unkarissa, missä nousevat vesimassat uhkaavat pääkaupungin Budapestin pohjoispuolista aluetta.

Unkari on julistanut hätätilan runsaan 1 000 kilometrin pituiselle alueelle Tonavan ja sen sivujokien varrella. Hallitus on varannut noin kahden miljoonan euron suuruisen summan tulvien taltuttamiseen.

Uhattuina olivat tänään Budapestista pohjoiseen sijaitsevan laakson kylät ja kaupungit, muiden muassa turistien suosimat Szentendre ja Visegrad.

Itävallassa puhdistusoperaatiot pääsivät tänään vauhtiin tulvavesien vetäytymisen myötä. Tonavan pinta laski metrin verran vuorokauden sisällä pääkaupungissa Wienissä.

Prahassa vedenpinta laskee hiljalleen. Koteihinsa pikkuhiljaa palavilla ihmisillä on edessään mittava urakka, tuhojen korjaamiseen on arvioitu tässä vaiheessa kuluvan miljardeja euroja, tarkempia lukuja ei kukaan ole vielä uskaltautunut esittämään.

Kemiantehtaassa kloorivuoto

Tulvat ovat aiheuttaneet myös kloorivuodon tshekkiläisessä kemiantehtaassa. Kloorivuoto tapahtui Spolanan tehtaassa, joka sijaitsee Elbe-joen varrella noin 20 kilometriä Prahasta pohjoiseen.

Tehtaan edustajan mukaan alueelle on annettu niin sanottu kolmostason kemikaalivaroitus, joka on korkein taso ennen evakuoinnin aloittamista.

Spolanan tehtaassa on varastoituna noin 250 000 kiloa kemikaaleja ja pieni määrä erittäin myrkyllisiä dioksiineja.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.08.2002)

(Huomenta Suomi 16.08.2002)

Tulvat ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Tsekin pääkaupungin Prahan kulttuurihistoriallisille rakennuksille. Kaupungissa pelätäänkin turismin tyrehtyvän pitkäksi aikaa, sanoo Tsekin tuntija, suomentaja Eero Balk.
(Huomenta Suomi 16.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.