Drakenit jäivät eläkkeelle

Draken-hävittäjien miltei 30 vuoden pituinen ura Suomen ilmavoimissa päättyi lopullisesti tänään. Lapin lennostossa Rovaniemellä pidetyssä jäähyväisjuhlassa torjuntahävittäjän viimeistä soololentoa seurasi kuutisensataa kutsuvierasta - joukossa runsaasti ilmavoimissa ja nimenomaan Drakeneiden parissa työskennelleitä veteraaneja.

Hornetit tulivat Drakenien tilalle

Lapin lennosto on ikuistanut yhden Drakeneistaan muistomerkiksi, joka paljastettiin juhlan aluksi. Saab 35 Draken on nostettu jalustalleen asentoon, josta edelleen ilmenee ylväs nousu, lennoston komentaja, everstiluutnantti Sippo Ryynänen kuvaili. Muistomerkin paljastuksen jälkeen kuuden Drakenin kiilamuodostelma lensi juhlapaikan yli kahdesti. Yhtä hävittäjistä ohjasi ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jouni Pystynen. Lennot päättyivät soolonäytökseen. Lapin lennoston hävittäjälentolaivue 11:n keltamustiin perinneväreihin maalattua Drakenia kieputti kapteeni Mika Tuisku, joka samalla päätti myös oman hävittäjälentäjän uransa.

Turvallinen kone


Koneestaan ylilennon jälkeen kivunnut Pystynen tunnusti, että olo on haikea. Vastuu siirtyy nyt Horneteille, joiden lasketaan palvelevan jopa hieman pitempään kuin Drakeneiden. Pystynen muistutti, että ruotsalaisvalmisteinen hävittäjä teki Suomen ilmavoimissa ilmeisesti lentoturvallisuuden maailmanennätyksen. Vain yksi lentäjä menehtyi, kun yölennolla ollut Satakunnan lennoston Draken putosi huonossa säässä loppuvuodesta 1995. Syynä oli inhimillinen virhe. Vuonna 1974 Draken syttyi tuleen Rovaniemen yllä. Lentäjä sai koneen kentälle ja pelastui. Hävittäjä kuitenkin tuhoutui. Lisäksi on kirjattu joukko pienempiä onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Ensimmäiset Drakenit otettiin vastaan vuonna 1972. Koneita toimitettiin kaikkiaan 48 - neljää eri tyyppiä. Torjuntahävittäjää käytetään edelleen Itävallan ilmavoimissa. Pystysen mukaan Drakenin parhaita puolia olivat huippuun viety ohjaamoergonomia, tavaton lujuus ja lähtönopeus. Heikkouksiakin oli - erittäin vaativat lento-ominaisuudet ja kömpelyys, jonka takia kone ei enää vastannut lähitaistelun edellyttämiä vaatimuksia. Suuri osa Drakeneista menee romutettavaksi. Osa siirretään museoihin, ja muutamia käytetään jatkossakin koulutuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat