Mainos

Draama jatkuu Etelämantereella – nyt kiinalaisalus kiinni jäissä

Etelämantereella helpotus eilisen onnistuneen pelastusoperaation jälkeen on muuttumassa uudelleen huoleksi.

Venäläisaluksesta Akademik Shokalskista pelastettiin eilen 52 matkustajaa kiinalaisaluksen avulla. Nyt pelätään, että myös jäänmurtaja Xue Long, eli Lumilohikäärme, on jumittunut jäihin.

Venäläinen tutkimusalus on ollut jumissa jouluaatosta lähtien. Xue Long -aluksen helikopteri siirsi jumiutuneet matkustajat venäläisalukselta australialaiseen Auroa Australis -jäänmurtajaan eilen pitkällisen operaation jälkeen.

Kiinalaisalus itse ei ole liikkunut jäiden takia enää muutamaan päivään ja Australian meripelastuskeskuksen meriviranomaiset (AMSA) epäilevät sen nyt jumittuneen jäämassoihin. 

– Xue Long ilmoitti meille yhden aikaan perjantai-iltapäivällä paikallista aikaa, että he ovat huolestuneet jääolosuhteista. He eivät ehkä pysty liikkumaan paksun jään läpi alueella, meriviranomaiset kertoivat tiedotteessa. 

Jäänmurtaja Aurora Australis on valmiina pelastusoperaatioon avoimen meren alueella. Se ei viranomaisten mukaan turvallisuussyistä lähesty tällä hetkellä paksumman jään aluetta.

Viranomaisten mukaan kiinalaisalus yrittää irrottaa itsensä jäistä, kun vuorovesiolosuhteet ovat sopivimmat toimenpiteelle aikaisin lauantai-aamulla. 

Laivalla olijoilla ei ole mitään hätää, meripelastuskeskuksesta kerrotaan. 

Xue Long oli yksi kolmesta jäänmurtajasta, jotka alunperin hälytettiin apuun irrottamaan Akademik Shokalski -alusta.

Venäläisaluksen 22-hengen miehistö yrittää irrottaa tutkimusalusta jäistä, kun olosuhteet sen sallivat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.