Dow Jonesin 10 000 pisteen ennätys villitsee kuluttajia

New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksin eilinen reipas ylämäki saattaa villitä amerikkalaisia kuluttajia käyttämään lisää rahaa asuntoihin, autoihin ja moniin muihin vempaimiin.

Siinä missä eräät talousgurut pohtivat, mahtaako Dow heijastaa markkinoilla vallitsevaa kuplaa, eräät toiset talousviisaat ovat ryhtyneet miettimään, alkaako kuluttajien iloinen shoppailu riistäytyä käsistä.

He varoittavat, että siinä tapauksessa maan keskuspankki Federal Reserve saattaa nostaa korkoja. Keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan ei ole julkisuudessa salannut näkemystään, että osakkeiden hinnoissa voi olla ilmaa.

Keskuspankki on monesti ilmoittanut, ettei se aio tehdä politiikkaansa osakekurssien mukaan. Mutta Fed voi nostaa korkoja, jos Yhdysvaltain talous itsessään näyttää olevan vaarassa ylikuumentua, ja tässä osakkeiden korkeat hinnat ovat tärkeässä osassa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain taloudessa on menossa yhdeksäs hyvä vuosi. Talous kasvaa nopeasti, työttömyys on painunut alas ja inflaatio on tuskin havaittavissa. Monella tavalla vahvat osakemarkkinat heijastelevat talouden poikkeuksellisen tervettä tilaa.

Kun asiat ovat liian hyvin, sekin hermostuttaa eräitä taloustieteilijöitä. Useimpien mielessä on kaksi erilaista visiota, mutta päätyivätpä oletukset jompaan kumpaan suuntaan, asiat eivät pääty hyvälle tolalle.

Kupla vai inflaatio?

Toisen vision mukaan Yhdysvaltain talouteen on syntynyt kupla, joka puhjetessaan vetää markkinat alas. Toisen näkemyksen mukaan markkinat käyvät kuumana, minkä vuoksi kuluttajat tulevat yliluottavaisiksi ja tuhlaavat liikaa. Tämän seurauksena inflaatio kiihtyy.

Ekonomistien mukaan ei ole helppoa kertoa, milloin terve luottamus kääntyy tuhlaamiseksi.

Ekonomisti Pierre Ellis työskentelee Primar Decision Economics -taloustutkimuslaitoksessa. Hänen mukaansa tervettä kulutusta on se, jos perhe haluaa vaihtaa vanhan autonsa parempaan tai he haluavat ostaa kodin. Vaarallisille teille lähdetään, jos perheeseen hankitaankin lisäauto entisen tilalle tai he haluavat muuttaa isompaan taloon.

Talousbuumin todellisia vaikutuksia on vaikea arvioida myös sen takia, että osakesalkkujensa tuotoilla rikastuneet amerikkalaiset eivät heti käytä kaikkia rahojaan vaan jakavat hyvinvointinsa hedelmiä usealle vuodelle.

Jonkinlaista kuvaa Yhdysvaltain talouden nykymenosta antaa kuitenkin maan kauppaministeriön kuukausittain julkaisema säästämisaste. Se kertoo, kuinka paljon kuluttajille jää rahaa sivuun verojen ja kulutuksen jälkeen. Uusimpien lukujen mukaan säästämisaste on painunut lähelle nollaa, joten kansalaiset näyttävät rahoittavan kuluttamisen osakkeista saamillaan voitoilla.
(STT-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat