Mainos

Dosentti: Seinäjoella tehdään historiaa perjantaina

SDP:n seuraava puheenjohtaja ratkeaa perjantaina Seinäjoella pidettävässä puoluekokouksessa.

Vastakkain ovat Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka on haastanut puolueen istuvan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, dosentti Mikko Majander luonnehtii MTV Uutislivessä, että Seinäjoella tehdään perjantaina historiaa.

Majanderin mukaan paluuta SDP:n kulta-aikaan ei kuitenkaan ole odotettavissa kummankaan puheenjohtajaehdokkaan johdolla.

-SDP ja sosiaalidemokratia on joutunut 2000-luvulla hakemaan sieluaan ja identiteettiään sellaisessa maailmassa, joka ei enää jäsenny sellaisten kollektiivisten yhteiskuntaluokkien varaan. Loppujen lopuksi molemmat ehdokkaat ajavat kasvua ja työtä. Kysymys onkin siitä, mitkä ne reseptit tähän ovat, toteaa Majander

Antti Rinteen mukaan Suomessa pyyhkii parhaillaan oikeistopuhuri. Majander toteaa, että talouskriisiin liittyy tässä asiassa yllättävä piirre.

 -Talouskriisi on ollut tavallaan Yhdysvalloista lähtenyt kapitalismin ja markkinatalouden kriisi. Se ei kuitenkaan ole merkinnyt markkinatalouden heikentymistä. ”Oikeistopuhuri” on osoittanut, että kriisin vaihtoehto ei ole ollut sellainen, joka olisi uskottava, kommentoi Majander.

Majander pohtii, että ehdokkaista Rinne on esiintynyt lähempänä perinteisiä sosiaalidemokraattisia arvoja olevana hahmona.

- Rinne puhuu kovasti sellaisen kollektiivisuuden puoplesta, jossa ammattiyhdistysliikkeellä on isompi rooli. Toisaalta hän on ollut tähän asti ay-pomon habituksella liikkeellä. Puheenjohtajana olisi mahdollisuus osoittaa, että onko hän muutakin. Hän ei ole kuitenkaan paljon tehnyt sen eteen, että hän profiloituisi muulla tavalla.

Majander toteaa, että Seinäjoen puoluekokouksessa puheenjohjtajan paikkaa ei saada enää uusien avausten kautta, vaan tunnetason kosketuksella kenttäväkeen.

- Täytyisi saada sali sähköistettyä ja näin saada viimeiset epäröivät puolelleen. Omaa linjaansa ei kannata enää laittaa uusiksi puoluekokouksessa.

Tilanne SDP:n puheenjohtajapelissä on nyt auki. Majander muistuttaa, että kantaansa epäröiviä on monta ja tilanne voi kallistua kummin päin tahansa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.