Dopingselvitys käynnistyi

Kulttuuriministeri Suvi Lindén on asettanut selvitysryhmän tutkimaan suomalaishiihtäjien paljastunutta laajamittaista dopingin käyttöä. Ryhmän puheenjohtajaksi on nimetty hallintoneuvos Lauri Tarasti. Selvitysryhmään on Tarastin lisäksi nimetty liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio. Kolmannen jäsenen työryhmään nimeää Maailman anti-dopingneuvosto WADA.

Selvitysryhmä tapasi urheilusta vastaavan kulttuuriministeri Suvi Lindénin iltapäivällä. Lindénin mukaan ratkaisevaa selvitystyön onnistumisessa on hiihtoväen oma avoin ja aktiivinen osallistuminen. Selvitysryhmän puheenjohtaja Lauri Tarasti korosti, että selvitysryhmä toimii ilman poliisivaltuuksia, mutta haluaa selvittää tapauksen perinpohjaisesti. - Ne seuraamukset, joita ryhmässä harkitaan, ovat taloudellisia, sanoi Tarasti.

Työryhmän jäsen Tapio Kallio toivoo, että liitoille saataisiin selkeät toimintamallit: miten johto viestittää dopingvastaisuudestaan riittävän selkeästi; miten lajivalmentajat ja joukkuelääkärit valvovat omia urheilijoitaan; ja miten toimivat, jos dopingtapauksia havaitaan. - Liittojen tulee panostaa omalta osaltaan nuorten asennekasvatukseen, ja pohtia miten dopingtapauksista tulevaisuudessa tiedotetaan ettei vastaavaa farssia pääsisi syntymään, sanoi Kallio. Tiedotusstrategian tulee olla yksinkertainen ja selkeä jo etukäteen.

Työryhmän tehtävänä on selvittää hiihtäjien, valmentajien, lääkäreiden ja Suomen hiihtoliiton johdon sekä tarvittaessa muiden tahojen osuus tapahtuneeseen dopingin käyttöön sekä selvittää, miten maastohiihto on organisoitu Suomen Hiihtoliitto ry:ssä ja mikä on ollut sen kustannusrakenne. Työryhmä tekee ehdotuksia taloudellisista ja muista seuraamuksista, jotka valtion taholta tulisi tapahtuneen johdosta asettaa.

Työryhmä selvittää, miten dopingin käyttöä estäviä toimia tulee Suomessa tehostaa. Tältä osin työryhmän tulee sisällyttää toimintamalli lajiliitoille. Työryhmä ottaa myös huomioon Jyväskylässä toimivan Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) toiminnan; mitä maastohiihtoon liittyvää tutkimustoimintaa on KIHU:ssa ja muualla tehty, ja tekee tämän perusteella tarpeelliset ehdotukset.

Työryhmä harkitsee myös, mitä on tehtävissä Suomen urheilun maineen palauttamiseksi kansainvälisessä urheiluliikkeessä. Selvitystyön pohjalta selvitysryhmän toivotaan tekevän esityksiä tilanteen korjaamiseksi ja toimintalinjoiksi tulevaisuudessa suomalaisessa huippu-urheilussa. Työryhmän voi jakaa työnsä kansainväliseen ja kansalliseen osaan. Selvitysryhmän työn taustaksi Suomen Antidopingtoimikunnalta pyydetään analyysi hiihtourheilussa aiemmin esiintyneestä dopingin käytöstä.

Selvitysryhmän jättää selvityksensä opetusministeriölle toukokuun puoliväliin mennessä.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat