Mainos

Dopinglääkäreille varoitukset

Suomen Lääkäriliiton hallitus on antanut varoitukset Hiihtoliiton entisille lääkäreille Pirkka Mäkelälle (1.kuva) ja Juha-Pekka Turpeiselle urheilulääketiedettä koskevien liiton ohjeiden rikkomisesta. Näissä ohjeissa todetaan mm. että, lääkärin tulee olla tietoinen siitä, että dopingin käyttäminen on vastoin lääkärinvalaa .

Mäkelälle ja Turpeinen olivat mukana Lahden MM-hiihtojen dopingissa. Rangaistuksesta päättänyt Lääkäriliiton hallitus tyytyi lievempään rankaisutoimeen. Toinen vaihtoehto olisi ollut liitosta erottaminen.

Päätöksen perusteluja ei kerrota julkisuuteen, koska kyse on lääkärin ja potilaan välisestä salassapitovelvollisuudesta. Salassapitovelvollisuuden perussääntönä on, että lääkärin ei tule ilmaista ilman lupaa sivulliselle, mitä hän ammattitointa harjoittaessaan on saanut tietää. Erityisesti tämä koskee potilaan salaisuuksiksi katsottavia asioita. Myöskään muita potilasta koskevia asioita eli sellaisia, joita potilas mahdollisesti itse ei pidä salaisuuksina, ei lääkäri saa kertoa sivullisille ilman perusteltua syytä.

- Dopingin käyttö on vastoin lääketieteen eettisiä periaatteita. Näin ollen lääkärin tulee vastustaa kaikkia sellaisia keinoja ja menettelytapoja, jotka ovat lääketieteen etiikan vastaisia tai jotka saattavat vaarantaa urheilijan terveyden, todetaan Lääkäriliiton urheilulääketiedettä koskevassa eettisessä ohjeessa. Samassa ohjeessa todetaan myös, että lääkärin on erityisesti vastustettava menettelytapoja, jotka keinotekoisesti muuttavat veren koostumusta tai biokemiaa .

Lääkäriliiton sääntöjen mukaan liitto voi antaa kurinpitorangaistuksina jäsenelleen varoituksen tai huomautuksen. Hallitus voi erottaa jäsenen liiton sääntöjen mukaan mm. sillä perusteella, että hän on toiminut vastoin lääkärin etiikkaa. Varoituksen antamista tai jäsenen erottamista koskeva päätös voidaan julkaista Suomen Lääkärilehdessä hallituksen niin päättäessä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.