Mainos

"Dopingkohusta tuskin oikeudenkäyntiä"

Toimittaja Jarkko Sipilä selvittää dopingvyyhden sotkuisia haaroja.

Maastohiihdon dopingkohu pysyy tiiviisti otsikoissa. Ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön paljastuminen Nelosen uutisten dopingväitteiden lähteeksi on johtanut arvailuihin Kyrön ajoituksen motiiveista.

MTV:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä uskoo Kyrön yksinkertaisesti pitävän aikaa kypsänä.

- Ulkopuolisen on vaikea arvailla Kyrön ajoituksen syytä. Muistan kuitenkin, kun Kyröltä kysyttiin Lahden dopingkisojen yhteydessä , koska kerrot totuuden. Kyrö vastasi siihen muistaakseni, että huomenna tai keskiviikkona. Ehkä nyt on tullut se keskiviikko, Sipilä arvioi.

Sipilän mukaan dopingväitteiden jatkoselvittely voi edetä tästä eteenpäin kahdella tavalla. Toinen niistä lähtee valtakunnansyyttäjänviraston selvityksestä.

- Heillähän on kyse lähinnä kunnia-asiasta. He ovat aikanaan ajaneet syytettä STT:n toimittajaa ja päätoimittajaa vastaan. Nyt halutaan selvittää, onko syytettä ajettu väärin perustein, Sipilä toteaa.

Sipilä kertoo, että valtakunnansyyttäjänvirasto suunnittelee tapaamista vanhojen dopingtutkintojen poliisien kanssa.

- Tarkoitus on arvioida Kyrön tiistaista kuulemista. Onko siellä kiviä kääntämättä eli päästäänkö tutkinnassa jotenkin eteenpäin. Ideana on tietysti, että he haluaisivat ajaa tuomion purkua, jos osoittautuu, että he ovat aikanaa ajaneet väärää syytettä, Sipilä arvioi.

Sipilän mukaan dopingväitteistä ei ole kuitenkaan odotettavissa oikeudenkäyntiä. Vaikka valtakunnansyyttäjänvirastossa tultaisiinkin siihen tulokseen, että tuomion purkuun on perusteet, asian päättää korkein oikeus.

Asia voisi päätyä oikeuteen ja julkiseksi oikeudenkäynniksi, jos joku dopinguutisoinnissa mainittu henkilö lähtisi ajamaan korvauskannetta Nelosen uutisia vastaa. Sipilä ei pidä sitä kuitenkaan todennäköisenä.

- Rikosjuttua näistä tuskin saadaan, koska nämä vanhat STT:lle tuomitut maksut Hiihtoliiton tietyille johtajille ovat vanhentuneet. Jos kävisi niin, että osoittautuu, että nämä ihmiset ovat valehdelleet eli syyllistyneet petoksen yritykseen, niin rikos olisi vanhentunut. Sitäkään kautta ei siis saada oikeudenkäyntiä, Sipilä perustelee.

Yleinen mielipide alkaa olla vahvasti sen ajatuksen takana, että Hiihtoliitossa salaillaan asioita. Sipiläkin viittaa useisiin selvityksiin ja aikaisemmissa oikeudenkäynneissä esitettyihin lausuntoihin sekä tietysti urheiljoiden dopingkäryihin, joiden perusteella ei voi välttyä salailun vaikutelmalta.

- Kaikesta tästä tulee vahva vaikutelma, että jotain siellä salataan. Pitäisi kuitenkin saada tietää, kuka käytti, mitä käytti, milloin käytti ja kuka tiesi, Sipilä kiteyttää tilanteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.