Doping ja koko totuus

Hiihdon dopingvyyhtiä on jo pari kertaa puitu oikeudessa ja lisäksi sitä on selvittänyt Tarastin komitea heti tuoreeltaan Lahden skandaalin jälkeen. Hiihtoliittokin on tehnyt omia selvityksiään. Tulokset ovat olleet toistaiseksi suhteellisen laihoja.

Parempia tuloksia on saatu dopingtesteistä.

Nyt hiihtodopingin laajuuden selvittäminen on oikeasti mahdollista. Miksi? Tietysti sen takia, että joku sisäpiiristä on puhunut. Näinhän vakavat rikoksetkin helpoiten selviävät.

Hiihtodopingista tietävät muutkin kuin ex-valmentaja Kari-Pekka Kyrö. Se kävi ilmi Vantaan käräjäoikeudessa 16.6.2004, kun STT-juttua ja epo-salakuljetusta puitiin Kyrön osalta. Tuolloin selvisi, että dopingista ovat tienneet hiihtoliiton silloiset lääkärit. Tätä on käsitelty blogikirjoituksessa: 4.6.2006 Hiihtodoping

Lääkärit vaikenivat yksityiskohdista. Heidän mielestään hiihtokilpailuissa huijaaminen kuuluu potilassalaisuuden piiriin.

Ehkä tässä uudessa tutkinnassa nyt selviää laajemminkin kuka tiesi ja mitä tiesi. Ainakin Kyrön poliisille kertomat asiat tulevat ilmi, kun poliisikuulustelut tulevat oikeudessa, syyttämättäjättämispäätöksen tai tutkinnanlopettamispäätöksen myötä julkisiksi.

Doping-jutun vaiheista voi lukea lisää MTV3:n doping-sivustolta.

Krp selvittää sitä valehteliko joku hiihtoliiton johdosta 90-luvun lopun STT-oikeudenkäynnissä.

Kyrön kommentti MTV3:n urheilulle oli torstaina: - Olen miettinyt asiaa päivän ajan ja sanotaan vaikka näin, että STT-jutussa valehdelleita on paljon enemmän kuin kärynneitä hiihtäjiä.

Lahden MM-kisoissa 2001 kärysi kuusi hiihtäjää.

Tämä on kuitenkin vain yksi haara, joskin tietysti kokonaisuuden kannalta tärkeä.

Hiihdon ja muidenkin lajien doping-kulttuuri on pitkälti perkaamatta. Palasia on selvinnyt. Jotkut eri lajien ex-urheilijat ovat kertonut kiellettyjen aineiden käytöstä, mutta asiasta tarvittaisiin kattava selvitys.

Tiedotusvälineet voivat ja ovatkin yrittäneet selvittää asiaa, mutta vaihtelevin tuloksin.

Yhdysvalloissa on käytössä järjestelmä, jossa sikäläinen senaatti voi määrätä ihmisiä kuultavaksi valan nojalla. Peruste on se, että senaatti voi näiden kuulemisten perusteella harkita ovatko lakimuutokset tarpeellisia.

Tällainen järjestelmä voisi olla sopiva Suomeenkin esimerkiksi tämän dopingasian selvittämiseksi. Eli eduskunnan valiokunnille - tai ainakin yhdelle - luotaisiin mahdollisuus järjestää kuulemisia yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden selvittämiseksi. Olennaista olisi se, että eduskunnalle valehteleminen oli tällaisessa kuulemisessa rikollista.

Periaatteet voisi kopioida todistajan kuulemisesta oikeudessa: jos kuultava valehtelee, seuraukset ovat samat kuin todistajan valan rikkomisessa - enintään kolme vuotta vankeutta vankeutta. Itseään vastaan ei tietenkään tarvitsisi todistaa.

Perustekin urheiluhuijaamisen selvittämiseen olisi olemassa: verorahoista maksetaan huippu-urheilulle tukea.

Mutta katsotaan tämä Kyrö-kortti ensin.

Lahden MM-hiihtojen skandaalin keskellä maanantaina 26. helmikuuta 2001 tehdyssä haastattelussa Kyrö myönsi kertoneensa osatotuuksia, mutta koko totuuden aika tulisi huomenna tai keskiviikkona.

Tuolloin jäi keskiviikon vuosiluku täsmentämättä, eikä päiväkään ihan osunut. Krp kuuli Kyröä 25. marraskuuta 2008. Se oli tiistai.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Toivottavasti nyt päästään siihen koko totuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat