Mainos

Donner: Virosta EU-jäsen 4-5 vuoden kuluessa

Europarlamentaarikko Jörn Donner uskoo, että Virosta tulee EU-jäsen 4-5 vuoden kuluttua. Donner ylisti tänään Viron vakaata taloutta, ja tapaa jolla maa on pystynyt uudistamaan instituutioitaan neuvostoajan jälkeen.

Viron heikkouksiksi Donner lukee suuren kauppataseen vajeen, ja kehityksen alueellisen epätasaisuuden. Donner arvostelee myös Viron tapaa kohdella venäläistä vähemmistöä, mutta myös EU-piirien vähäistä Viron tuntemusta.
-Virosta tiedetään hyvin vähän. Mutta se johtuu siitä, että EU-Eurooppa on aika suuri alue. Erot ovat suuria Kreikan, Suomen ja Portugalin välillä, Donner pohti.

Donnerin mukaan Virolla on kuitenkin melko myönteinen julkinen kuva EU:ssa.
-Asenteet ovat myönteisiä, mutta monet nettosaajamaat pelkäävät menettävänsä etujaan.

Donner viettää parhaillaan kesälomaansa Suomessa. Osan lomastaan hän aikoo omistaa raportoijan työlleen, sillä hänet on valittu kirjoittamaan mietintöehdotus EU-parlamentille Viron EU-jäsenyydestä.

EU-parlamentin on aikanaan hyväksyttävä uusien jäsenten liittymissopimukset, mutta menee vielä vuosia ennen kuin neuvottelut ovat siinä pisteessä. EU-komissio julkisti maalausuntonsa viime viikolla, joissa se suositteli neuvottelujen aloittamisen ensi vuoden alussa Puolan, Unkarin, Tshekin, Slovenian ja Viron kanssa. Muut maat eivät komission mielestä ole vielä valmiita jäsenyyteen.

Päätökset maista joiden kanssa neuvottelut aloitetaan tehdään lopullisesti EU:n huippukokouksessa 13 joulukuuta Luxemburgissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.