Donald Trumpin verouudistus keventää Lauri Markkasen ja Mikko Rantasen kukkaroa

Chicago Bullsin Lauri Markkanen ja Colorado Avalanchen Mikko Rantanen kuuluvat huippu-urheilijoihin, jotka saavat maksaa Donald Trupin verouudistuksesta. 

Republikaanipuolue ja Donald Trump saivat vuosi sitten läpi Yhdysvaltain kongressissa suuren verouudistuksen, jossa muun muassa yritysverokanta laski 35 prosentista 21 prosenttiin. Uudistuksessa oli muitakin merkittäviä muutoksia kuten korkojen vähennysoikeuden rajoittamista.

Lisäksi yksityishenkilöiden osavaltiokohtaisten verojen vähennysoikeutta rajataan uudistuksen myötä rankasti. Jatkossa yksityishenkilön vähennysoikeus rajoittuu 10 000 dollariin vuodessa.

Tällä muutoksella taas on merkittäviä vaikutuksia muun muassa Yhdysvalloissa työtään tekeviin joukkueurheilijoihin, jotka ovat pystyneet vähentämään esimerkiksi agenttimaksut, ostetun ruoan ja asumisen verotuksessaan työtä tukevina ostoina. Käytännössä urheilijat ovat voineet vähentää lähes mitä vain verotuksessaan.

Tilintarkastajana newyorkilaisessa Grassi and Co. -yrityksessä työskentelevä Steven Goldstein kertoo Marketwatch -sivustolle esimerkin urheilija-asiakkaastaan.

– Hän ansaitsee kaksi miljoonaa dollaria vuodessa ja uudistus maksaa hänelle 80 000 dollaria vuodessa, koska hän ei voi enää vähentää verojaan.

Pelaajat, jotka ansaitsevat kaudessa yli kymmenen miljoonaa dollaria, menettävätkin uudistuksen myötä vuosittain satojatuhansia dollareita. Näihin pelaajiin lukeutuvat todennäköisesti lähitulevaisuudessa myös Chicago Bullsin Lauri Markkanen ja Colorado Avalanchen Mikko Rantanen, joka johtaa tällä hetkellä NHL:n pistepörssiä.

Molemmat solmivat pian uudet sopimukset, jotka takaavat eri asiantuntijoiden mukaan miehille kymmenien miljoonien kokonaistulot. Markkasen kohdalla puhutaan mahdollisesti yli 100 miljoonan dollarin kokonaissopimuksesta.

Jo entuudestaan esimerkiksi Florida on nauttinut urheilijoiden keskuudessa erityisasemasta, kun osavaltiossa ei ole osavaltion ansiotuloveroa käytössä ollenkaan. Esimerkiksi floridalaisessa joukkueessa pelaavat urheilijat maksavat ansiotuloveroa vain vieraspelimatkoillaan toisissa osavaltioissa.

Nyt Yhdysvalloissa onkin pohdittu, voisiko verouudistus johtaa pelaajien joukkopakoon esimerkiksi Floridan, Washingtonin tai Texasin urheilujoukkueisiin.

Marketwatchin haastatteleman tilitarkastajan Sean Packardin mukaan osa urheilijoista voi käyttää esimerkiksi yhtiölainoja paikatakseen veroista aiheutuvaa rahavajetta. Tämä kuitenkin vaatii, että urheilijalla on liiketoimintaa harjoittava yritys. Palkkatuloihin yritystä on vaikea käyttää, koska joukkueurheilijat ovat Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan töissä joukkueella ja täten ansiotuloverotuksen piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat