Mainos

Domino-solmut, kuningatarpiirakka ja ruisleipäset – leivo runsaskuituiset herkut!

Kokeile Arjan leivontanurkan kuitupitoisen leivonnan testiryhmään osallistuneiden herkullisia leivonnaisreseptejä!

Arjan Leivontanurkan testiryhmään etsittiin 30 leivonnasta innostunutta henkilöä, jotka pääsivät kokeilemaan tummien ja runsaskuituisten jauhojen sekä hiutaleiden ja leseiden käyttöä leivonnassa. Tässä testiryhmäläisten keksimiä, herkullisia omia reseptejä:

Kuningatarpiirakka

POHJA:

125 g margariini (tai voi)
2 dl Karu-pikakaura-ruishiutale
1 dl vehnäjauho
1,5 tl leivinjauhe
1,5 tl vaniljasokeri

TÄYTE

1 prk creme fraiche
1 prk kermaviili
2 kananmunaa
2 dl sokeri
2 tl vaniljasokeri
2 dl kuohukerma
2 dl vadelmia ja pensasmustikoita (tuoreita tai pakastemarjoja)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Öljyä tai voitele pyöreä piirakkavuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi hiutale-jauhoseos huoneenlämpöiseen margariiniin. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon creme fraiche ja kermaviili. Sekoita sokerit keskenään ja lisää seokseen. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päälle marjat. Paista noin 30-40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt. Tarjoile jäähtyneenä, mieluiten seuraavan päivänä.

Resepti: Tarja Törmänen

Shangri-la

(18 kpl)

4 kananmunaa
200 g valkosipuli & yrtit-tuorejuustoa
5 dl vehnäjauhoja
4 rkl Myllyn Paras Kuidukas kolmen viljan leseseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sinihomejuustomurua

Täyte:
200 g kevätsipuli & mustapippurituorejuustoa
150 g sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
1 punasipuli
sitruunapippuria
sitruunamehua
tilliä

Vatkaa kulhossa munat ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Sekoita vehnäjauhot, leseseos, leivinjauhe ja suola keskenään. Yhdistä edellämainitut ainesseokset. Lisää samalla oliiviöljy. Raasta joukkoon sitruunankuori ja lisää sinihomejuustomurut. Sekoita hyvin.

Annostele taikina muffinivuokiin tai voideltuun muffinipeltiin. Taikinasta tulee keskimäärin 18 muffinia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Jos paistat muffinit niille suunnitellulla pellillä, anna niiden jäähtyä kunnolla ennen irrottamista.

Seuraavana on vuorossa täyte. Siirrä tuorejuusto kulhoon. Notkista se lusikalla tai haarukalla. Sekoita joukkoon sitruunamehua, joka helpottaa notkistumista. Paloittele punasipuli mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi. Yhdistä se tuorejuustoon. Mausta massa sitruunapippurilla.

Voitele muffinin pinta tuorejuustosipulimassalla. Asettele sen päälle katkarapuja. Koristele muffini tillillä. Nauti makujen harmoniasta.

Resepti: Juha Palosaari

Minttuiset domino-solmut

(n.75 pullaa)

10 dl maitoa
3 dl sokeria
1 tl suolaa
1 pala hiivaa
300 g voita
2 kg vehnäjauhoa
3 kananmunaa
1 dl Myllyn Paras Kuidukas kolmen viljan leseseosta
2 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimehua
appelsiininkuorta
tuplapaketti Domino Minttu-keksejä

Lämmitä 2 dl maitoa kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva. Lämmitä loput maidosta. Lisää hiivattomaan maitoon suola, sokeri, munat ja osa jauhoista. Yhdistä edellämainitut aineskokonaisuudet keskenään.

Lisää joukkoon sulatettu voi, vanilliinisokeri, leseseos ja appelsiinimehu. Murskaa Domino-keksit ja sekoita ne taikinaan. Raasta joukkoon appelsiininkuorta.

Lisää loput jauhot ja vaivaa kokonaisuus nätiksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa. Muotoile taikinasta intuitiosi mukaisia pullia - itse tein niistä solmumaisia. Voitele pullat ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Resepti: Juha Palosaari

Ruisleipäset, 16 kpl

1 pss kuivahiivaa
6 dl vettä
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
0,5 dl mämmimaltaita
0,5 dl Myllyn Paras Kolmen Viljan Kuidukas -leseseosta
5 dl Myllyn Paras -ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
(1-2 tl kuminansiemeniä)

Lämmitä vesi +42-asteiseksi ja lisää hiiva, siirappi, suola, maltaat ja leseet. Lisää ruisjauhot vähitellen joukkoon. Lisää vehnäjauhoja ja alusta taikinasta melko pehmeä. Kohota liinan alla n. 1 tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja levitä taikina 35x35 cm levyksi. Leikkaa levy 16 neliöksi. Nosta leipäset pellille leivinpaperin päälle ja kohota peitettynä n. 30 min. Pistele leipäset haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa (keskitasolla) n. 20 min.

Resepti: Maaria Kortesniemi

Hedelmäiset muffinit, 9 kpl (muokattu Myllyn Parhaat -ohjeesta ”Kevyet muffinit”)

3 dl Myllyn Paras KARU pikakaura-ruishiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 banaani
1 dl hedelmämehua
1 dl omenasosetta
0,5 dl rypsiöljyä
2 keltuaista
2 valkuaista
1,5 dl mustaherukoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä muussattu banaani, mehu, omenasose ja keltuaiset ja lisää kuivin aineisiin. Vaahdota valkuaiset ja lisää varovasti taikinaan. Lisää lopuksi mustaherukat. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa n. 20 min.

Resepti: Maaria Kortesniemi

Kuituinen pellava-rusinapuuro, 4:lle

1 l vettä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl rusinoita
4-5 dl Myllyn Paras KARU pikakaura-ruishiutaleita
0,5 dl Myllyn Paras Kolmen Viljan Kuidukas -leseseosta
0,5 tl suolaa

Mittaa vesi, pellavansiemenet ja rusinat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Lisää leseet ja KARU-hiutaleet, sekoita ja anna kiehua 5 min. Käännä levy pois päältä ja anna puuron hautua kannen alla vielä hetki. Mausta lopuksi suolalla.

Resepti: Maaria Kortesniemi

Lue myös:

    Uusimmat