Dome Karukosken ja näyttelijäisän riidat jatkuvat vuosia

Mielensäpahoittaja-elokuvan ohjannut Dome Karukoski kertoo näkevänsä elokuvassa tiettyjä yhtymäkohtia suhteessaan omaan isäänsä.

Ohjaaja Dome Karukoski antoi Tuomas Kyrön luomalle Mielensäpahoittaja-hahmolle elämän valkokankaalla ohjaamalla menetysteokseen perustuvan elokuvan. Perjantaina ensi-iltansa saavassa elokuvassa vuoteen 1953 jämähtänyt mielensäpahoittaja päättyy kotikonnuiltaan Helsinkiin asumaan saman katon alle miniänsä kanssa.

Omaan tupaansa ja omiin tapohinsa piintyneen miehen yhteiselo miniän kanssa modernissa kodissa ei suju ongelmitta. 

Ohjaaja Karukoski viehättyi ennen elokuvantekoon ryhtymistään mielensäpahoittajan ajatusmaailmasta.

– Nauroin kirjaa lukiessani, mutta ennen kaikkea siellä oli paljon tarkkoja havaintoja ja kiinnostavia tarinoita. Oma isäni on 81-vuotias, ja elin kirjaa lukiessani hänen kauttaan. Hän on monesti pahoittanut mielensä siitä, etten ole tehnyt elokuvia hänen ikäpolvestaan, Karukoski nauraa.

Karukoski kuvailee omaa isäänsä omanlaisekseen mielensäpahoittajaksi, jolla on omat pinttyneet tapansa tehdä asiat.

Epäsäännöllinen elämänrytmi on aiheuttanut sen, että Karukosken elämästä puuttuvat rutiinit täysin. Niiden sijaan isä ja poika kinastelevatkin keskenään aivan muista asioista. Kun kina kerran alkaa, sitä on vaikea saada loppumaan.

– Meillä on omat vääntömme. Hänkin on taiteilija, ja usein riitamme liittyvätkin hahmoihin tai kohtauksiin. Isäni on tosi jäärä – asiasta riidellään kauan, ja siihen palataan aina vain uudestaan! Hän haluaa, että ymmärrän olevani väärässä.

Kerran Karukoski erehtyi arvostelemaan isänsä näyttelijäsuoritusta tämän viimeisimpiin roolitöihin lukeutuneessa elokuvassa. Kritiikki ei uponnut isään hyvin.

– Siihen palattiin monen monta kertaa. Itselleni merkittävä käännekohta riidoissamme oli, kun jossain vaiheessa tajusin, ettei minun tarvitsekaan saada isää olemaan samaa mieltä kanssani. Se oli kasvun paikka itselle!

Lue myös:

    Uusimmat