Mainos

Dokumenttifestivaali helmikuussa Helsinkiin

Ensimmäinen dokumenttielokuvaan keskittyvä festivaali on järjesteillä Helsinkiin helmikuussa. DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali pyrkii nostamaan esille dokumenttia taidemuotona. Juhlien johtaja on Arto Halonen.

Festivaalista on tarkoitus muodostaa vuotuinen katselmus kotimaisten ja ulkomaisten dokumenttien uusiin helmiin ja klassikoihin. Sen tavoitteena on saada kansainvälistäkin tunnettuutta, sillä suomalainen dokumentti nauttii arvostusta maailmalla. Juhlien ohjelmisto koostuu kotimaisten uutuuksien sarjasta, johon valintalautakunta valitsee 8-12 elokuvaa, ranskalaisen dokumenttielokuvan esittelystä ja suomalaisen ohjaajan retrospektiivistä. Pääsarjojen ohella luvassa on pienimuotoisia erikoissarjoja ja elokuvakoulujen oppilastöitä.

Retrospektiivin ohjaajalle myönnetään festivaalilla vuotuinen Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto tunnustuksena pitkästä, laadukkaasta ja suomalaista dokumenttielokuvaa kehittäneestä urasta. Palkinto on 5000 euroa eli noin 30 000 markkaa. Ensimmäisen tapahtuman pääteemaksi on valikoitunut Tyyli ja todellisuus - dokumentti- ja fiktioelokuvan muotojen yhteys ja rajankäynti. Kotimaisten uutuuksien sarjassa nähdään valikoima tänä vuonna valmistuneita elokuvia, joista suurin osa saa ensi-iltansa juhlilla.

Festivaali kunnioittaa myös Helsingin olympiakisojen 50-vuotisjuhlavuotta näyttämällä muun muassa olympia-aiheisia dokumentteja. Festivaalilla ei palkita parasta elokuvaa, vaan ohjaajille luovutetaan kunniakirja. Ensi vuonna myönnetään pitkän tauon jälkeen Jussi-palkinto myös kotimaiselle, tänä vuonna ensi-iltansa saaneelle dokumentille. Voittaja esitetään DocPointin kotimaisessa sarjassa. Ranska-sarjassa tutustutaan niin uudempaan tuotantoon kuin klassikoihinkin.

DocPoint esittelee myös Marseillen Fictions du Re'el -juhlien ranskalaista ja kansainvälistä parhaimmistoa. Teemojen tiimoilta järjestetään lisäksi seminaareja ja workshoppeja. Festivaalin elokuvia esitetään Ateneum-salissa, Kiasmassa, Bio Rexissä, Orionissa ja Andorrassa. Dokumenttielokuvajuhlat järjestetään 7.-10.helmikuuta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.