Mainos

Dokumenttibuumi nosti DocPointin ennakkokysynnän huippuunsa

Suomalaiset innostuivat viime vuonna dokumenteista. Valkokankailla esitettiin enemmän dokumenttielokuvia kuin koskaan aiemmin, ja katsojaennätykset ylittyivät moninkertaisesti.

Dokumentin suosio näkyy myös Helsingissä tänään alkavassa DocPoint-elokuvatapahtumassa. Festivaalin liput ovat käyneet kaupaksi ennätyksellisen vilkkaasti, ja kyselyitä on tullut tavallista enemmän.

– Kiinnostus DocPointia kohtaan on ollut valtaisaa, tapahtuman taiteellinen johtaja Erkko Lyytinen summaa.

Vesku veti katsojat viime vuonna dokumentin ääreen

Viime vuoden suosituin dokumentti oli Joonas NeuvosenReindeerspotting. Kolmen kärjessä olivat myös Joonas Beghällin ja Mika HotakaisenMiesten vuoro ja Mika Kaurismäen Vesku.

Erkko Lyytinen arvioi, että harvinaisen moni viime vuoden menestyksistä oli tehty yleisöä jo valmiiksi kiinnostavasta aiheesta.

– Moneen niistä oli ladattu suomalaiskansallinen ote ja kertomus jostain yksikön tarinaa suuremmasta. Elokuvat puhuivat suoraan isommalle yleisölle.

Lyytinen toivoo, että valkokankaille saataisiin jatkossakin suuren yleisön suosikkeja. Vielä tärkeämpää on kuitenkin tekijöiden läheinen suhde aiheeseensa.

– Toivoisin, että tekijyys kehittyisi siihen suuntaan, että syntyisi monenlaisia paitsi pienen myös suuren yleisön elokuvia. Sitä ajatusta vierastan, että elokuvia kehitettäisiin vain aihelähtöisesti. Niistä tulee yleensä kuivia, mitäänsanomattomia ja keskinkertaisia filmejä.

Sinkkuelämää bulgarialaisittain

10-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna juhlivan DocPointin perusperiaate on esittää elokuvia, ei kilpailuttaa niitä ja niiden tekijöitä keskenään.

– Periaate on toiminut todella hyvin. Vieraiden kesken ei ole syntynyt kyräilyä, vääntöä ja katkeruutta, ja se on säteillyt elokuvasaleihin leppoisana ja mukavana ilmapiirinä, Erkko Lyytinen arvioi.

Tänä vuonna DocPointissa on tarjolla niin kotimaisia toiveklassikoita kuin uusia dokumentteja kotimaasta ja ulkomailta.

Uuden kotimaisen elokuvan sarjassa nähdään muun muassa Tonislav HristovinSinkkuelämän säännöt. Se kertoo Suomessa asuvien bulgarialaismiesten yrityksestä ymmärtää, mitä on olla sinkku avioliiton purkautumisen jälkeen.

Oppilastyön sarjassa nähtävä Reetta Aallon dokumentti Marja-Sisko kulkee entisen Imatran kirkkoherran Olli Aallon, nykyisen Marja-Siskon rinnalla.

Tällä kertaa myös yleisöllä on ollut mahdollisuus vaikuttaa DocPointin ohjelmistoon. Toivesarjassa nähdään muun muassa John Websterin 1990-luvun hitti Pölynimurikauppiaat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.