Dohan kierrosta herätellään taas eloon

Pitkään jumissa ollut Dohan kierros on jatkoa jo puoli vuosisataa kestäneelle maailmankaupan säännöstelyn purkamiselle.

Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudellinen yhteistyöjärjestö Apec yrittää vielä herätellä eloon Dohan kierrosta. 21 maan kauppaministerit aloittivat tänään Australiassa neuvottelut maatalous- ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamisesta.

Asiantuntijat eivät elättele toivoa edistysaskelista, varsinkaan kun G4-maista Apecin kokoukseen osallistuu vain Yhdysvaltain edustaja. Asialistalla on kuitenkin myös aloite Aasian ja Tyynenmeren maiden vapaakauppa-alueesta. Aloite saattaa saada tuulta alleen, etenkin jos Dohanin kierros epäonnistuu.

Kierroksen neuvottelut jumiutuivat jälleen pari viikkoa sitten, kun G4-maat eli EU, Yhdysvallat, Brasilia ja Intia eivät päässeet vieläkään yhteisymmärrykseen maatalouden tuista ja tuotteiden tulleista. Saksassa käytyjä neuvotteluja pidettiin viimeisenä mahdollisuutena saavuttaa yhteisymmärrys.

Maailman kauppajärjestö WTO loi Dohan kierroksen kuusi vuotta sitten jatkamaan jo puoli vuosisataa jatkunutta maailmankaupan säännöstelyn purkamista. Alun perin sopimus piti saavuttaa vuonna 2004.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat