Mainos

DNA-testit puhuttavat USA:ssa

Yhdysvalloissa kerätään lisääntyvässä määrin DNA-näytteitä rikoksista tuomituilta. Nykyään jokaisessa osavaltiossa kerätään ainakin joissain rikostapauksissa DNA-näytteitä, yleensä näyte otetaan seksuaalirikollisilta sekä törkeään väkivaltaan syyllistyneiltä.

Monet osavaltiot, mm. Virginia, Tennessee, Maine ja Massachusetts ovat siirtyneet jo askeleen pidemmälle ja niissä otetaan näyte lähes kaikilta törkeään rikokseen syyllistyneiltä. DNA-näytteen joutuvat antamaan nyt myös esimerkiksi huumerikolliset, murtovarkaat ja kidnappaajat. New Yorkin osavaltio on menossa vieläkin pidemmälle, sillä siellä aiotaan kohtapuoliin ottaa näyte valtaosalta vankiloissa istuvilta sekä törkeistä rikoksista ehdollisessa olevilta. Monin paikoin haluttaisiin myös ryhtyä ottamaan DNA-näyte kaikilta pidätetyksi joutuvilta.

Vastustajat: Yksityisyys vaarassa


Yhdysvaltain kansalaisoikeusjärjestöt yrittävät jarruttaa kaikin voimin nykykehitystä. Niiden mukaan näytteiden laajamittainen kerääminen ja säilöminen tiedostoihin vaarantaa ihmisten yksityisyyden suojan. Pelkkä pidätetyksi joutuminen on aivan liian kevyt peruste DNA-näytteelle, sanovat yksilönsuojaa vaalivat järjestöt.

Kansalaisoikeusjärjestöt muistuttavat, että DNA:lla ja sormenjäljillä on melkoisesti eroa, vaikka molempia käytetäänkin rikoksesta epäiltyjen tunnistamiseen. DNA sisältää näytteen antajan koko genettisen koodin, ja siitä voidaan löytää myös merkkejä tuhansista eri sairauksista ja muista perinnöllistä piirteistä.

Myös tietovuodot ovat vaarana, sillä suuria näytemääriä on vaikea säilyttää luotettavissa käsissä ja ulkopuoliset saattavat päästä tietokoneiden tietokantoihin. Laajamittaista näytteenottoa vastustavat maalailevat kauhukuvia siitä, että hallituksen tai työnantajien käsiin vuotaa luottamuksellista tietoa, joka on hankittu rikostutkijoiden DNA-rekistereistä.

Neljännesmiljoona näytettä


Koko maanlaajuinen DNA-tietopankki on pian käytössä, sillä FBI pääsee osavaltioiden rekistereihin sitä mukaa, kun ne saadaan tietoverkkoihin sekä ajan tasalle. Käytännössä tiedostojen täyttäminen kuitenkin ontuu, sillä näytteidenoton lisääntyminen on tukkinut laboratoriot.

Koko maassa tietopankkeihin on saatu jo neljännesmiljoona näytettä, mutta toinen mokoma odottaa hyllyillä analyysia. Ainakin miljoonalta rikoksesta tuomitulta pitäsi ottaa näyte lähiaikoina. Yhdysvaltain senaatti suunnitteleekin myöntävänsä 30 miljoonan dollarin määrärahan DNA-näytesuman selvittämiseksi. Ilman lisävaroja ruuhkan selvittämiseen saattaa mennä kuusikin vuotta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.