Mainos

DN: Telialta pääsi vuotamaan kymmenientuhansien asiakkaiden salasanoja

Telialta on päässyt vuotamaan jopa kymmenientuhansien asiakkaidensa salasanoja vuosina 2014–2016, kertoo ruotsalainen Dagens Nyheter. Lehden mukaan Telialta vuosi asiakkaiden salasanoja, ja kului yli vuosi, ennen kuin vakava tietoturvaongelma korjattiin.

Maaliskuussa 2016 Telian teknikot löysivät vakavan virheen yhtiön järjestelmässä. Kyse oli "minun Teliasta" eli verkkopalvelusta, jossa asiakkaat voivat hallinnoida tilauksiaan ja esimerkiksi lukita sim-korttinsa tai selata laskuja mukaan lukien puhelutiedot. Mukana on puhelulokitietoja eli tietoja siitä, kenen kanssa asiakas on keskustellut ja milloin.

Sisäänkirjautumiseen tarvitsee pankkitunnukset tai käyttäjänimen ja salasanan.

Löytö merkitsi lehden mukaan, että salasanoja oli vuotanut. Ne olivat lehden mukaan vahingossa sekoittuneet lokitiedostoihin. Ne lähetettiin Telian ulkopuolisille asiakkaille eli yrityksille, joiden kanssa Telia teki yhteistyötä, ja heidän asiakkailleen.

Ei ole tiedossa, mitä kyseiset yritykset olivat ja mitä he tekivät salasanoilla. Lehden mukaan ei voi myöksään varmuudella tietää, käytettiinkö salasanoja väärin. Telian tiedottaja Inger Gunterberg tosin sanoo lehdelle, että salasanoja ei ole käytetty väärin, vaikka riski on ollut olemassa.

Löydön tehtyään Telia luuli aluksi, että vuoto on jatkunut vain muutaman viikon, mutta pian selvisi, että se on alkanut jo lokakuussa 2014. Näytti siltä, että lähes 60 000 asiakkaan tiedot olivat vuodon johdosta vaarassa. Heidän tilinsä lukittiin ja pyydettiin vaihtamaan salasana.

Tarkemmissa tutkimuksissa kuitenkin selvisi, että vaarassa oli reilut 32 000 tiliä, joista Telia nyt uskoo olleen todella vaarassa vain 3600.

Telia on sittemmin paitsi korjannut tietoturvavirheen myös rakentanut uudelleen ”minun Telian” turvajärjestelmää.

Ruotsin teleoperaattoreilla on ollut kosolti tietoturvaongelmia ja vuotoja viime vuosina. Suomessa Sonera kuuluu Telia-konserniin. Lehti ei mainitse, että konsernin muiden maiden yhtiöissä olisi ollut vastaavia tietoturvaongelmia.

Suomessa Telian tietoturvaongelmasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.