Mainos

Discoveryn miehistö aloitti ensimmäisen päivänsä avaruudessa

Avaruussukkulan miehistö tarkkailee parhaillaan sukkulan kuntoa. Lähdössä siitä irtosi pieniä palasia, mutta vauriot ovat luultavasti pieniä.i

Avaruussukkula Discoveryn miehistö aloitti keskiviikkona ensimmäisen päivänsä avaruudessa. Seitsenhenkinen ryhmä valmistautui tarkistamaan, tuliko heidän alukseensa vaurioita lähtölaukaisun aikana.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi aiemmin, että lähdön yhteydessä sukkulan polttoainesäiliöiden eristeestä irtosi pieniä palasia, mutta niiden irtoamista osattiin odottaa. Nasan mukaan irronneet palaset eivät vaaranna sukkulan miehistöä.

-Olen erittäin tyytyväinen säiliöiden toimintaan, kehui sukkulaohjelman johtaja Wayne Hale.

Hänen mukaansa irronneet palaset eivät ole suuria ja vauriot ovat pieniä.

Astronauttien on määrä käyttää suurin osa keskiviikosta Discoveryn siipien ja keulan kunnon tarkistukseen. Tähän he käyttävät sukkulan robottikäsivartta ja kameraa. Pohjan lämpökilvet taas kuvataan torstaina, kun alus lähestyy kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää.

Discovery laukaistiin matkaan tiistaina Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta. Sukkulan lähtö oli pitkään vaakalaudalla, sillä asiantuntijat epäilivät säiliöiden kuntoa.

Vuonna 2003 Columbia-sukkula räjähti palatessaan lennoltaan Maan ilmakehään. Onnettomuuden syynä oli lähdössä irronnut pala eristysvaahtoa, joka osui sukkulan siipeen. Vaurion seurauksena lämpökilven alle pääsi laskeutumisen aikana äärimmäisen kuumaa ilmaa, joka repi sukkulan kappaleiksi. Kaikki miehistön seitsemän jäsentä kuolivat.

Discoveryn on määrä 12 päivän matkallaan viedä kipeästi kaivattuja tarvikkeita ja välineistöä ISS:lle, jonne sukkulan on määrä telakoitua torstaina. Astronautit tekevät myös kaksi avaruuskävelyä.

MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.