Mainos

Discoveryn korjaus onnistui

Discoveryn on määrä palata Maahan ensi maanantaina.

Amerikkalaisastronautti Stephen Robinson on saanut poistettua Discovery-sukkulan eristepinnasta kaksi kohoutumaa, joiden pelättiin vaarantavan sukkulan paluun Maan ilmakehään.

Robinson siirrettiin sukkulan robottikäsivarren avulla alueelle, joka oli katveessa sukkulan sisältä katsoen. Discoveryssa olevat astronautit seurasivat ja ohjasivat hänen työskentelyään tv-kameroiden avulla. Robinson poisti eristelaattojen välistä ulostyöntyneet kohoutumat.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta koko avaruusohjelman historiassa, kun astronautti työskentelee sukkulan alaosassa näköyhteyden ulottumattomissa.

Pienestä harmista suuri vaara

Pohjan kohoumat olivat vain parin sentin korkuisia, mutta niistä olisi voinut aiheutua sukkulalle suuri riski. Sukkulan pintalämpötila saattaa nimittäin kohota yli 1400 asteen sen palatessa Maan ilmakehään, ja ylimääräiset kohoumat voisivat lisätä kuumuutta jopa kolmanneksella.

Vaarana oli, että Discovery saattaisi kohdata saman kohtalon kuin sen sisaralus Columbia vuonna 2003. Columbian siipeen tulleen vaurion takia hehkuva kuumuus pääsi tunkeutumaan sisälle runkoon ja sukkula räjähti. Juuri Columbian turma sai Nasan suostumaan harvinaislaatuiseen korjausoperaatioon kiertoradalla.

-Monet eivät olisi halunneet tehdä tätä, sanoi Nasan avaruuskävelyekspertti David Wolf viitaten asiasta käytyyn kiivaaseen väittelyyn. Myös Discoveryn miehistö oli epäillyt operaatiota.

Nasa ilmoitti tutkivansa, tarvitaanko Discoveryn turvallisuuden takaamiseksi vielä lisätoimenpiteitä. Jos sukkulan todetaan olevan kunnossa, se irrottautunee avaruusasema ISS:stä lauantaina ja palaa Maan pinnalle maanantaina.Discovery telakoitui avaruusasema ISS:ään viime torstaina.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 03.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.