Mainos

Discoveryn astronautit korjasivat avaruusasemaa

Kahden astronautin suorittama avaruuskävely kesti lähes seitsemän tuntia.

Avaruussukkula Discoveryn astronautit ovat tehneet matkansa toisen avaruuskävelyn. Avaruuskävelyn aikana astronautit korjasivat kansainvälistä ISS-avaruusasemaa.

Japanilaisastronautti Soichi Noguchi ja hänen amerikkalaiskollegansa Stephen Robinson vaihtoivat kuusi tuntia ja viisikymmentä minuuttia kestäneen kävelynsä aikana yhden avaruusasemaa oikeassa asennossa pitävistä gyroskoopeista. Operaatio alkoi hieman ennen puoltapäivää Suomen aikaa.

Kävelyn aikana oli lisäksi tarkoitus testata avaruusaseman uloskäynti, jonka kanssa astronauteilla oli Nasan mukaan ongelmia ensimmäisen avaruuskävelyn yhteydessä lauantaina. Discoveryn lennon kolmas avaruuskävely on määrä tehdä keskiviikkona.

Discovery telakoitui avaruusasema ISS:ään viime torstaina.

Astronautit korjaamaan Discoveryn lämpösuojaa?

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa harkitsee myös astronauttien lähettämistä uudelle avaruuskävelylle korjaamaan avaruussukkula Discoveryn lämpösuojaa. Asiantuntijat pelkäävät, että lämpösuojan kaksi ulostyöntyvää osaa saattavat kuumentaa liikaa sukkulaa, kun se läpäisee maan ilmakehän paluumatkallaan. Vaurio lämpösuojassa johti avaruussukkula Columbian tuhoon ja seitsemän astronautin kuolemaan reilu kaksi vuotta sitten.

Ulostyöntyvät osat eivät olleet seurausta lähtölaukaisussa saaduista vaurioista. NASA pitää syynä lämpösuojan ja aluksen metallikuoren sideaineen heikkenemistä. Discoveryn laukaisussa sukkulan ulkoisesta polttoainetankista irtosi eristemassan kappale. Kappale ei osunut kuitenkaan sukkulaan.

Sukkulaohjelmasta vastaava Wayne Halen mukaan kävely ja korjaustoimenpiteet ovat suhteellisen helppoja toimenpiteitä.

- Columbian onnettomuus sai meidät tajuamaan, että olemme pelanneet venäläistä rulettia sukkulan miehistöllä, Hale sanoo.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.