Mainos

Direkt: Hallitukset neuvottelevat Sonera-Teliasta

Ruotsalainen uutistoimisto kertoo että Ruotsin ja Suomen hallitukset käsittelevät parhaillaan Sonera-Telia-fuusiota.

Kauppalehti Onlinen mukaan Suomen ja Ruotsin hallitukset neuvottelevat parhaillaan Soneran ja Telian yhdistymisestä. Asiasta kertoi uutistoimisto Direkt, joka viittasi Ruotsin elinkeinoministeri Björn Rosengrenin lehdistöavustajalta saamiinsa tietoihin. Rosengrenin olisi pitänyt tänään osallistua liikenneministerikokoukseen Brysselissä, mutta hän on tällä hetkellä Tukholmassa.

Rosengrenin lehdistöavustajan mukaan on mahdollista, että Ruotsin hallitus tiedottaa Soneran ja Telian fuusioneuvotteluista tämän päivän aikana.

Telian ja Soneran odotetaan julkistavan tarkempia tietoja fuusioneuvotteluistaan jo tänään, kertoo puolestaan Svenska Dagbladet. Lehden tietojen mukaan Ruotsin valtio saisi syntyvästä yhtiöstä 45-50 prosentin osuuden ja Suomen valtio 20 prosentin osuuden.

Dagens Industri -lehti puolestaan kertoo, että Soneran toimitusjohtajaa Harri Koposta kaavaillaan uuden pohjoismaisen teleyhtiön johtajaksi. - Hän on ehdottomasti hyvin vahva ehdokas, kertoo yhtiöiden välisistä neuvotteluista hyvin perillä oleva lähde tämän aamun Dagens Industrissa.

Dagens Industrin mukaan Koposen mahdollinen valinta selittäisi sen, miksi Telian hallitus on viivytellyt seuraajan etsimistä nykyiselle toimitusjohtajalle Marianne Nivertille. Nivert siirtyy eläkkeelle elokuussa, kun hän täyttää 62 vuotta.

"Sonera uusiin saneerauksiin"

Kauppalehden arvion mukaan Soneraa kohtaisi todennäköisesti uusi saneerausohjelma, jos yhtiö fuusioituisi ruotsalaisen Telian kanssa. Sonera on viime vuonna toteuttanut jo viisi yt-menettelyä, joiden jälkeen yhtiöstä on lähtenyt 1 500 työntekijää.

Kauppalehden haastattelemien teleyhtiöitä seuraavien analyytikoiden mukaan Telia on kuitenkin uusinut vanhoja rakenteitaan säästeliäämmin, mikä on heikentänyt yhtiön kannattavuutta. Yhdistetty Telia-Sonera joutuisi lehden mukaan miettimään strategiansa alusta, jolloin Soneran lisäksi myös Telia joutuisi katsomaan kriittisemmin kykyään tehdä tulosta.

Telia ja Sonera ovat kilpailijoita lähinnä matkapuhelinoperaattoreina Suomessa, jossa Soneralla on 2,5 miljoonaa ja Telialla vajaa 200 000 asiakasta.

- Sonera on virtaviivaisempi kuin Telia, joka tarvitsee fuusiota saneeratakseen. Soneran rönsyt taas ovat Zedissä ja SmartTrustissa. Ne voidaan divestoida tai sulkea, arvioi Handelsbankenin analyytikko Mikko Vanhala Kauppalehdessä.

Sonera-Telia olisi vielä pieni yhtiö

Soneran ja Telian liitto loisi vahvasti pohjoismaisen yhtiön, joka ei kuitenkaan kokonsa puolesta yltäisi kansainväliseen kärkeen. Liikevaihdolla mitattuna sen edelle menisivät jopa Hollannin ja Sveitsin puhelinyhtiöt, puhumattakaan Deutsche Telekomista, jonka liikevaihdon ennustetaan olevan tänä vuonna noin 55 miljardia euroa, kertoo Kauppalehti. Telia-Soneran liikevaihdon arvioidaan yltävän tänä vuonna 8,2 miljardiin euroon.

Markkinoilla puhutaankin mielellään siitä, että Soneran ja Telian fuusio olisi vain ensimmäinen askel kohti suurempaa kokonaisuutta, Kauppalehti arvioi.

Sonera ja Telia vahvistivat eilen käyvänsä neuvotteluja fuusiosta.

Sonera myi Deutsche Telekomin osakkeita

Sonera on myynyt kahdeksan miljoonaa omistamaansa saksalaisoperaattori Deutsche Telekomin osaketta 136,4 miljoonalla eurolla, kertoo Kauppalehti Online. Asiasta lähellä olevien lähteiden mukaan toimeksiannon vastaanotti investointipankki Schroder Salomon Smith Barney. Sonera myi osakkeet 17,05 euron kappalehintaan.

Sonera kertoi tilinpäätöstä julkistaessaan omistavansa noin 19 miljoonaa Deutsche Telekomin osaketta.

DT:n osake oli Frankfurtin pörssissä 1,2 prosentin laskussa 16,73 eurossa. Sonera oli Helsingissä kello 15.21 noin 5,8 prosentin fuusionosteessa 6,17 eurossa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.