Mainos

Directan toimitusjohtajalle vaaditaan vankilatuomiota

Laajassa hakemistoyhtiö Directaa koskevassa oikeudenkäynnissä on annettu loppulausunnot. Directan toimitusjohtajalle Ville Kompalle vaaditaan 2 vuoden ja 4 kuukauden mittaista vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta.

Directalle talousrikossyyttäjät Kimmo Varjonen ja Janne Pitkäjärvi vaativat 50 000 euron suuruista yhteisösakkoa.

– Directan tuomitseminen yhteisösakkoon olisi kohtuutonta, koska yhtiölle on aiheutunut esitutkinnasta ja julkisesta prosessista kohtuuttomat seuraukset. Yhtiö, sen maine, liiketoiminta ja omistajat on jo tuhottu, Directan asianajaja Kai Kotiranta totesi loppulausunnossaan.

Lisäksi Directalta ja sen toimitusjohtaja Kompalta vaaditaan yhteensä lähes 1,8 miljoonan euron rikoshyötyä valtiolle. Puolustuksen mukaan kyse voi olla enintään määrästä, jonka asianomistajat ovat maksaneet yritykselle. Toimitusjohtaja Komppa tulisi syyttäjien mukaan tuomita neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Directa ja sen toimitusjohtaja Komppa vaativat syytteiden ja vaatimusten hylkäämistä.

Vastaajien määrä väheni

Directan myyntipäällikölle ja yhtiön entiselle myyntijohtajalle vaaditaan alle kahden vuoden ehdollisia tuomioita sekä kolmen vuoden liiketoimintakieltoja. Myös he ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Helsingin kihlakunnansyyttäjien mukaan Directan puhelinmyynnissä annettiin vääriä tietoja asiakkaille ja näin heidät saatiin tekemään itselleen vahingollinen suullinen sopimus. 1400 yrittäjää eri puolelta Suomea teki Directasta tutkintapyynnön vuosina 2008 ja 2009.

Syyttäjät luopuivat kahden directalaisen syytteistä kesken oikeudenkäynnin, koska heidän osaltaan ei löytynyt näyttöä rikoksesta.

Puolustus: Syytteiltä putosi pohja

Directaa, toimitusjohtaja Ville Komppaa ja myyntipäällikköä avustava asianajaja Kai Kotiranta jatkoi tänään loppulausunnossaan syyttäjien arvostelua.

Kotirannan mukaan syytteen keskiössä on myyntipuhetapahtuma, mutta kumpikaan hänen päämiehistään ei ole ollut asiakaspalvelutehtävissä yrityksessä.

– Komppa ei ole myynyt yhtään palvelua yhdellekään asiakkaalle, hän ei ole luonut Directan koulutusohjelmaa, ei ole kouluttanut yhtään Directan myyjää, ei ole ollut läsnä myyntikerroksessa, ei ole tavannut yhtiön myyjiä, Kotiranta listasi.

Kotiranta totesi loppulausunnossaan, että syyttäjät eivät ole löytäneet mitään rikosoikeudellisesti kovaa moitetta ja koko jutulta on kadonnut pohja. Käräjäoikeudessa kuultiin noin 50 Directalta palvelun ostanutta asianomistajaa.

– Täällä vastaanotettu näyttö on ollut tarpeetonta, vaan asia olisi voitu ratkaista tosiasiallisin seikoin, Kotiranta sanoi.

Noin neljäsataa asianomistajaa vaatii Directalta korvauksia. Jokainen korvausvaatimus käsitellään erillisenä riita-asiana myöhemmin. Tuomio rikosasiassa annetaan kesällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.