Mainos

Diplomityöstä ratkaisu pääkaupungin asuntopulaan?

Aalto-yliopistossa opiskeleva Olli Enne rakentaa Vantaan Korsoon diplomityönään mallitaloa, jolla hän pyrkii tarjoamaan ratkaisua pienten asuntojen huutavaan tarpeeseen erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Yksiö puutarhassa -projektin ideana on, että pienillä yksiöillä täytettäisiin omakotitalojen tonteilla käyttämättömäksi jääneitä kaavoitettuja tonttimaita. 

- Pääkaupunkiseudulle mahtuisi näitä 60 000 jo kaavoitetulle tonttimaalle. Kerrostalot ovat oma ratkaisunsa, ei tämä yksinään ratkaise mitään, Enne toteaa.

Ensimmäisen tyyppitalon on tarkoitus olla valmis joulukuussa.

Samat säännökset koosta riippumatta

Vaikka ensimmäisten tyyppitalojen perustukset ovat jo valmiina, on Enne tähän vaiheeseen mennessä kohdannut projektissaan monia lakipykäliä ja rajoituksia.

- Esimerkiksi energiatodistuslaista päästiin eroon tämän rakennuksen osalta, koska tämän pinta-ala on alle 50 neliömetriä eli 49,99 neliömetriä. Nyt voin käyttää taloon pelkkää suorasähköä.  

Yksiön kokoisen omakotitalon rakentamisen luvat eivät poikkea juurikaan omakotitalon rakentamisesta. Esimerkiksi rakennusvalvontavirasto kiinnittää huomiota rakennusten turvallisuuteen, terveellisyyteen ja ympäristöön sopimiseen. 

- Tämä talo sopii hyvin Tapanilan tyyliseen alueeseen, mutta se ei todellakaan sovi minnekään 60-luvun tasakattojen joukkoon, rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti Henna Helander sanoo.

Tarkkaa hintaa Enne ei osaa valmiille talolle vielä sanoa, mutta arvelee summan liikkuvan sadan tonnin yläpuolella. 

Talon ympärille jäävä piha-aluea on pieni, mutta suunnittelijan mukaan riittävä.    

- Periaatteessa kasvillisuudella, erinäköisillä kevyillä piharakennelmilla ja aidoilla pihasta voidaan luoda ihan yhtä mukava kuin suuremmastakin alueesta, Enne sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja