Mainos

Diplomaattilähteet: Sopimustiukennuksia ei koko EU:n kesken

EU-maat eivät ole saamassa aikaan sopua kaikkia unionimaita koskevista perussopimusmuutoksista, jotka sisältäisivät muun muassa tiukempia talouskurisääntöjä.

Diplomaattilähteiden mukaan on todennäköisempää, että muutoksiin lähtevät mukaan 17 euromaata ja niiden lisäksi muut halukkaat valtiot. Kaikkiaan EU-maita on 27.

Talouskuria aiotaan tiukentaa muun muassa niin, että jatkossa jäsenmaat saavat liian isosta budjettivajeesta rangaistuksen.

Joukon pieneneminen johtuu tiettävästi etenkin siitä, että Britannia vaati pääministeri David Cameronin suulla erityismyönnytyksiä vastineeksi perussopimusten muutoksista. Ranska ja Saksa eivät niihin suostuneet.

– Tiettävästi Britannia on jäänyt pois kyydistä esitettyään vaatimuksia siitä, ettei lisää päätäntävaltaa siirry EU:lle. Sovun saaminen tarkan lakitekstin muotoon on edessä oleva suuri tehtävä puhumattakaan vielä lukuisista avoinna olevista kysymyksistä ennen kuin niin laaja paketti on koossa, että se voisi rauhoittaa markkinat, kertoo neuvotteluja seurannut MTV3:n Uutisten Brysselin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.

Viimeisimpien tietojen mukaan EU-maista Britannian lisäksi myös Unkari on jäämässä muutosten ulkopuolelle.

EU-johtajat jatkavat neuvotteluja tänään Brysselissä. Kokouksen on määrä päättyä tänään, mutta neuvottelujen venymiseen on varauduttu.

– Tosiasiassa EU:n päärakennuksen tilat on varattu huippukokoukselle aina sunnuntaihin asti, Petäistö kertoo.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.