Mainos

Diplomaattilähde: Venäjä haluaa Naton ulos Euroopasta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov

Ensimmäisten Venäjän ajamasta turvallisuusmallista tihkuneiden tietojen mukaan Venäjä haluaa korvata ETY-järjestön ja Naton uudella sitovalla sopimuksella.

Helsingin messukeskuksessa eilen puhunut ulkoministeri Sergei Lavrov esitti uutta juridisesti sitovaa sopimusta, joka vahvistaisi Euroopan nykyiset valtioiden rajat ja kieltäisi siihen liittyneitä maita käyttämästä voimakeinoja toisiaan vastaan.

Yhdysvaltain diplomaattilähteiden mukaan Lavrovin tyrmäävä ehdotus korvaisi sekä ETYJ:n poliittiset sopimukset että Naton turvatakeet eurooppalaisten jäsenmaiden kesken.

Yhdysvalloissa ei vielä tiedetä, kuvitteleeko Venäjä Yhdysvaltojen allekirjoittavan sopimuksen.

Lavrov ehdotti suljetussa lounaskokouksessa, että sopimuksen yksityiskohdat päätettäisiin huippukokouksessa, joka kutsuttaisiin koolle vuonna 2009.

Ensimmäisenä Lavrovin ehdotukseen vastasi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka sanoi yksiselitteisesti, että emme tarvitse tällaista sopimusta.

Sen jälkeen useat ulkoministerit toistivat kielteisen kantansa, tiukasti mutta kohteliaasti, kertovat amerikkalaislähteet.

Venäjän uusi malli muistuttaa Neuvostoliiton 1960-luvulla ehdottamaa Euroopan Turvallisuuskokousta, josta Suomi isäntämaana kasvatti Euroopan Turvallisuus-ja yhteistyökonferenssin ETYK:n lisättyään asialistalle ihmisoikeudet ja kutsuttuaan mukaan myös Yhdysvallat ja Kanadan.

Silloinkin Venäjä-Neuvotoliiton tavoite oli sementoida silloiset rajat, eli estää lännen vaikutuspiirin kasvaminen. Nyt haluataan estää Naton laajentuminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.