Mainos

Dini: Venäläisvähemmistön kohtelu este Latvian EU-tiellä

Venäjällä vieraillut Italian ulkoministeri Lamberto Dini kehotti Latviaa kunnioittamaan venäläisvähemmistönsä oikeuksia. Dinin mukaan venäläisten huono kohtelu voi olla esteenä Latvian EU-jäsenyydelle.

-Latvian EU-jäsenyys ei ole vielä ajankohtainen. Viimeaikaiset tapahtumat vievät Latviaa yhä kauemmaksi jäsenyysneuvotteluista, Dini kertoi lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin kanssa Moskovassa. Latvian Venäjän-suhteet ovat olleet jo pitkään kireät ja viimeaikaiset tapahtumat ovat vain kärjistäneet tilannetta. Latvian pääkaupungissa Riiassa räjähti viime maanantaina pommi Venäjän lähetystön edustalla, ja venäläisvähemmistön edustajat joutuivat viime kuussa käsikähmään Latvian poliisin kanssa.

Dinin mukaan Latvian mahdollinen EU-jäsenyys edellyttää vähemmistöjen oikeuksien ehdotonta kunnioittamista. Latvian asukkaista yli neljännes on venäjänkielisiä, mutta heidän on vaikea saada maan kansalaisuutta. Kansalaisuus edellyttää mm. vaativien kielikokeiden läpäisyä. Latviaa ei valittu tänä vuonna niiden ehdokkaiden joukkoon, jotka pääsevät ensimmäisinä itäeurooppalaisina neuvottelemaan EU-jäsenyydestä. Latvia on kuitenkin toivonut tulevansa valituksi jäsenyysneuvottelujen toiselle kierrokselle vakaan taloudellisen kasvunsa turvin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.