Diktaattorin kuolema herättää verkkohuijarit

Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin kohtalo on todennäköisesti innoittanut myös verkkorikollisia.

Isojen tapahtumien yhteydessä nettikäyttäjiä houkutellaan sähköpostein ja sosiaalisessa mediassa klikkaamaan tekaistuja uutislinkkejä, joista voi seurata ärsyttävää roskapostia tai jopa vakavia haittaohjelmia.

Huijarit hyödyntävät sitä, että tiedonjanoiset käyttäjät ovat taipuvaisia vierailemaan heille tuntemattomilla nettisivuilla löytääkseen "ennen näkemätöntä" sisältöä. Uusiin tapahtumiin liittyvät huijaukset on myös helpompaa saada näkyville esimerkiksi Google-hakutuloksissa.

Osama bin Ladenin kuoleman yhteydessä verkkorikolliset levittivät erilaisia haittaohjelmia lupaamalla videoita tai kuvia terroristijohtajan viimeisistä hetkistä. Levityksessä oli muun muassa ohjelma, joilla yritettiin puuttua käyttäjän verkkopankin tilisiirtoihin.

Myös Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi varoitti, että tekaistujen uutislinkkien avulla yritetään varastaa käyttäjien henkilökohtaisia tietoja.

Haittaohjelmien levittämisessä hyödynnetään myös säännöllisesti julkisuuden henkilöihin liittyviä uutisia ja huhuja.

Käyttäjästä tulee roskapostittaja tietämättään

Sosiaalisessa mediassa käyttäjät yleensä huijataan levittämään haitallisia linkkejä omille kavereilleen. Facebookin käyttäjä saattaa vasta myöhemmin huomata, että outo linkki on ilmestynyt hänen seinälleen tai kulkeutunut viestinä kaikille hänen kavereilleen.

Facebook on hiljattain alkanut tarkistaa palvelussa levitettäviä linkkejä Websense-tietoturvayhtiön palvelun kautta. Facebookilla on jo ennestään käytössä turvajärjestelmät, jotka perustuvat muun muassa käyttäjien tekemiin ilmoituksiin haitallisista sisällöistä.

Myös Twitter on yrittänyt pitää palvelussaan julkaistavat linkit turvallisina. Sen erityisenä ongelmana ovat olleet linkkien lyhennetyt versiot, joiden luotettavuutta on ollut vaikea arvioida.

Lue myös:

    Uusimmat