Mainos

Digitalle ensimmäinen palvelusopimus mobiili-tv-verkkoon

Digitan näkemyksen mukaan mobiiliverkko on varteenotettava keino myös radio-ohjelmien digitalisointiin.

Verkkoyhtiö Digita on saanut ensimmäisen palvelusopimuksen mobiilitelevisioverkkoon. Tänään julkistettu sopimus tehtiin radioyhtiö SBS Finlandin kanssa. Radioyhtiö pääsee Digitan verkon kautta tarjoamaan digitaalisia radiolähetyksiä ja vuorovaikutteisia palveluita kuten äänestyksiä ja kilpailuja.

Digitan mobiili-tv-verkko perustuu dvb-h-pohjaiseen tekniikkaan. Digitan verkko on tarkoitus ottaa kaupalliseen käyttöön joulukuun alussa.

Lupaehtojen mukaan verkon on katettava ensi vuoden joulukuussa 40 prosenttia suomalaisista. Kun toiminta alkaa noin kuukauden kuluttua, verkon piirissä on 25 prosenttia suomalaista eli pääkaupunkiseutu sekä Turun ja Oulun alue.

Uuteen teknologiaan perustuvia päätelaitteita ei ole vielä myynnissä, mutta Nokian on luvannut ensimmäiset laitteet kauppoihin, kun palveluita on tarjolla. Yleisradio on lupautunut tulemaan mukaan, mutta sopimuksia se ei ole vielä tehnyt. Se odottaa edelleen ratkaisua tekijänoikeuksista, joista näyttääkin tulleen keskeinen haaste hankkeen läpiviennissä.

Usko mobiilitelevision tulevaisuuteen on kova, sillä erilaisten tutkimusten mukaan kuluttajat ovat kiinnostuneita palvelusta ja he ovat myös valmiita maksamaan palveluista. Uusi tekniikka mahdollistaa olemassa olevien televisio-ja radio-ohjelmien välityksen lisäksi erilaiset räätälöidyt palvelut. Niitä voivat olla mobiilitelevisioon suunnitellut tv-ohjelmat.

Digitan näkemyksen mukaan pidemmän päälle mobiiliverkko on varteenotettava keino myös radio-ohjelmien digitalisointiin. Toiveissa on saada tarjolle erikoissovelluksia kuten liikennetietoa ja mobiililehtiä.

Jo nyt teleoperaattorit ja palveluoperaattorit ovat jo tarjonneet tv-ohjelmia kännyihin. Se on perustunut kolmannen sukupolven eli 3G-tekniikkaan. Digitan näkemyksen mukaan 3G ei kuitenkaan mahdollista yhtä suuria käyttäjämääriä kuin dvb-h. Hanke perustuu laajaan kokeiluun.

"Näe mitä kuulet"

SBS Finlandin toimitusjohtaja Leena Ryynänen sanoi osapuolten yhteisessä tiedotteessa nyt julkistetun sopimuksen olevan jatkoa radio KISSin uraauurtavalle työlle.

- Aloitimme ensimmäisenä radioyhtiönä maailmassa Visual Radio -lähetykset, olemme testanneet ensimmäisten joukossa dvb-h:ta radion digitaalisena jakelualustana sekä olemme lähettäneet KISSiä jo pitkään digi-tv-verkossa, hän selvitti.

Hänen mukaansa uudessa palvelussa kuuntelijat saavat entistä enemmän irti radion kuuntelusta.

- Enää ei tarvitse pohtia, mikä kappale radioissa oikein soi, kun tiedot voi helposti tarkastaa puhelimesta, Ryynänen havainnollisti.

Suomessa mobiili-tv-verkkoratkaisu perustuu siihen, että verkkolupa on Digitalla. Liikenne- ja viestintäministeriön linjauksella yhtiön on myytävä verkkokapasiteettia kaikille halukkaille samoin ehdoin eikä se itse saa olla palveluntarjoaja. Mallin etuna on pidetty muiden muassa sitä, että taajuudet ovat tehokkaasti käytössä. Heikkoutena puolestaan on, että lopputuloksena voi olla monimutkaisia liiketoimintamalleja. Se voi hidastaa mobiili-tv:n käyttöönottoa.

Italiassa onkin päästy Suomen ohi, kun siellä valittiin vertikaalinen malli. Vastaavalla italialaisella mobiili-tv:llä on jo noin 200 000 asiakasta. He käyttävät eteläkorealaisten Samsungin ja LG:n puhelimia, mutta erilaisten suojausten takia kyseiset puhelimet eivät sovellu Suomeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.