Digitaalista kulttuuria ihmisen näkökulmasta

Tietokoneet ja verkot synnyttävät uudenlaisia viestinnän tapoja ihmisten välillä, uusia merkityksiä ja kulttuuria. Näitä ajankohtaisia kysymyksiä selvittää keskiviikkona julkaistu teos Johdatus digitaaliseen kulttuuriin.

-Yleensä katsotaan, että ihmisen pitäisi sopeutua teknologiaan eikä päinvastoin. Me olemme halunneet esitellä, mitä tietokoneen ja verkon äärellä tapahtuu nimenomaan ihmisen näkökulmasta, määrittelee kirjan toinen toimittaja Aki Järvinen. Hän purkaa omassa artikkelissaan tietokonepeleihin ja ylipäätänsä uuteen mediaan liittyviä ennakkoluuloja. Teoksen näkökulma ei ole silti kritiikitön, vaan siinä käsitellään myös digitaalisen kulttuurin epäkohtia.

-Näistä suurimpia on epätasa-arvo niin sukupuolten kuin ikäluokkienkin välillä. Etsimme mm. niitä yhteiskunnallisia rakenteita, jotka ohjaavat poikia teknologian pariin ja tyttöjä siitä eroon. Aki Järvinen on toimittanut kirjan Ilkka Mäyrän kanssa. Eri artikkeleissa pohditaan mm. Internetin kulttuurista luonnetta, identiteettiä, verkon sosiaalisia tiloja sekä globalisaatiota.

Teoksen ovat julkaisseet Vastapaino sekä Tampereen ammattikorkeakoulu. Kokoelma sopii paitsi oppikirjaksi, myös kaikkien sellaisten luettavaksi, jotka haluavat ymmärtää omaa aikaansa. Esimerkiksi uusmedia-alan ammattilaiset voivat hakea kirjasta uusia näkökulmia työhönsä.

-Usein alalla puhutaan sisällön tuotannosta, ikään kuin sisällöt syntyisivät uusmediateollisuudessa. Meidän mielestämme sisältöjä ei voida erottaa siitä, miten ihmiset ottavat ne omikseen ja millaisia omia merkityksiä he niille antavat.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat