Mainos

Digitaaliset ajopiirturit käyttöön ehkä toukokuussa

Digitaalisten ajopiirtureiden käyttöönoton odotetaan tehostavan kuorma-autojen ja bussien ajoaikojen valvontaa.

Digitaaliset ajopiirturit tulevat pakollisiksi toukokuussa kaikissa uusina rekisteröitävissä kuorma-autoissa ja busseissa, jos Euroopan unionin neuvosto ja parlamentti hyväksyvät sovittelukomitean päätöksen.

Digitaalisten ajopiirtureiden käyttöönoton odotetaan tehostavan ajoaikojen valvontaa. Digitaalista ajopiirturia on vaikeampi manipuloida kuin nykyisin käytössä olevaa pahvikiekkojärjestelmää, kertoo hallitusneuvos Jorma Hörkkö liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Neuvoston ja parlamentin välinen sovittelukomitea pääsi sopuun digitaalisista ajopiirtureista joulukuun alussa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan sovittelussa päätettiin lausumasta, jonka mukaan lopullinen teksti julkaistaisiin EU:n virallisessa lehdessä huhtikuussa. Määräys tulee voimaan 20 päivää sen jälkeen, kun teksti on julkaistu.

Digitaalinen ajopiirturi pitää olla kaikissa yli 3,5 tonnia painavissa kuorma-autoissa ja busseissa. Vaatimus koskee ensi kertaa käyttöönotettavia ajoneuvoja sekä niitä ajoneuvoja, joihin ajopiirturi joudutaan vaihtamaan esimerkiksi laitteen rikkouduttua.

Digipiirturin käyttöönottoa on lykätty useaan otteeseen. Neuvoston asetus on ollut voimassa elokuusta 2004 saakka, mutta sen soveltamista on siirretty laitteiden saatavuusongelmien takia.

Ministeriön mukaan Suomessa digitaalisia ajopiirtureita on saatavilla ja niitä on asennettukin ajoneuvoihin. Myös piirturikortteja on saanut jo viime kesästä saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.