Digisotkun selvittely jatkuu

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Viestintävirasto ottavat tällä viikolla kantaa digilinjauksiin. Yle sanoo, ettei se ole tehnyt päätöstä, joka sallisi digisignaalin muuntamisen analogiseksi.

Kaapeli-tv-yhtiöiden analogisten lähetysten jakelua selvitellään tällä viikolla sekä liikenne- ja vietsintäministeriössä että Viestintävirastossa. Viestintäviraston apulaisjohtaja Merja Saari sanoo, että virasto aikoo tarvittaessa ottaa kantaa asiaan tämän viikon aikana viestintämarkkinalain näkökulmasta.

- Sinänsä lain lähtökohta on se, että se asettaa kaapelioperaattoreille ehdottoman velvoitteen välittää digitaalinen signaali sellaisenaan ja muuttamattomana kaapelitelevisioverkoissa kaapeli-tv:n katsojille. Laki ei suoraan ota kantaa siihen kysymykseen, että voidaanko digitaalista ja analogista signaalia välittää rinnakkain.

Saaren mukaan analogisesta kaapelijakelusta virinnyt keskustelu yllätti Viestintäministeriön:

- Se on tullut yllätyksenä. Meillä ei ollut mitään ennakkotietoa siitä, että tällaista asiaa olisi aikaisemmin valmisteltu.

Viestintäviraston apulaisjohtaja arvioikin, että tilanne voi hämmentää kansalaisia.

- Ehkä se ei nyt ainakaan selvennä tätä tilannetta sen suhteen, mitä kansalaisilta vaaditaan analogisten lähetysten loppuessa maanpäällisessä verkossa. Toki se tätä viestiä ehkä hieman hämärtää, Merja Saari toteaa.

Kaapeliyhtiöt olisivat valmiita välittämään tärkeimpien tv-kanavien lähetykset analogisessa muodossa vielä senkin jälkeen, kun tv-yhtiöt siirtyvät digilähetyksiin elokuun lopussa. Näin kaapeliverkossa olevien kotien ei välttämättä tarvitsisi hankkia digiboksia.

Jungner: Ministeriö selvittää

Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan Yle ei ole tehnyt päätöstä sallia kaapeliyhtiöiden purkavan digi-tv-signaalin analogiseksi.

Jungner sanoo, että Yle odottaa viestintäministeriön näkemystä asiassa. Hänen mukaansa ministeriön kanta selvinnee huomenna digi-tv:n seurantaryhmän kokoontumisen jälkeen.

Jungnerin mukaan ainoa poikkeus Yleisradion digilinjaan oli viimeviikkoinen päätös sallia keskusdigisovittimet kaikkiin taloyhtiöihin edellyttäen, että kaikki taloudet saavat myös digisignaalin. Siten ihan kaikkiin koteihin ei tarvitsisi hankkia omaa digiboksia tai -tv:tä, jos taloyhtiö päättää hankkia keskusboksin.

Sen sijaan Yleisradion päätös ei koskenut sitä, että kaapeliyhtiöt saisivat itse omassa kaapeliverkossaan muuntaa Ylen tv-kanavien signaalin analogiseksi, sanoo Jungner.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat