Digisignaalin muunto-oikeutta selvitetään edelleen

Digisignaalin muunnosta nousi valtaisa julkinen kohu, kun Ylen hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora antoi lehtihaastattelussa ymmärtää Ylen hyväksyvän signaalien muuntamisen myös kaapeliyhtiöissä.

Viranomaiset selvittävät alkuviikon aikana, antaako laki kaapeli-tv-yhtiöille oikeuden digisignaalin muuttamiseen analogiseksi. Muutos mahdollistaisi digi-tv-lähetysten vastaanoton kodeissa ilman digiboksia.

Viestintäpolitiikan professori Hannu Nieminen Helsingin yliopistosta pitää myös asunto-osakeyhtiöille luvattua oikeutta keskusdigibokseihin pulmallisena, koska se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Hän muistuttaa, että kahden signaalin käyttö ei takaa kaikille oikeutta samanlaisiin tv-palveluihin.

Niemisen mukaan kaikkinensa laki tuntuu sen verran tulkinnanvaraiselta, ettei hän ole valmis ottamaan kantaa siihen, kenen tulkinta digisignaalin muuttamisesta on oikea.

Lain tulkinta kuuluu Viestintävirastolle, mutta selvitystyötä tehdään myös liikenne- ja viestintäministeriössä. Ministeriö kuulee huomenna alan toimijoita ja digitelevision seurantaryhmä on koolla ylihuomenna aamulla.

Signaalin muunnosta nousi kova julkinen kohu, kun Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora antoi kiirastorstaina lehtihaastattelussa ymmärtää, että Yle hyväksyy signaalin muuntamisen myös kaapeliyhtiöissä.

Jo aiemmin Yle kertoi hyväksyvänsä asunto-osakeyhtiöiden keskusdigiboksit, jos asukkaille välitetään sekä analoginen että digitaalinen signaali. Sairaaloille keskusdigiboksit hyväksyttiin jo aiemmin.

Yli puolet kotitalouksista on jo ehtinyt hankkia oman digiboksin.

Tekijänoikeuksista lisää pohdittavaa

Viestintäviraston pääjohtaja Rauni Hagman muistuttaa lain kieltävän digisignaalin muuttamisen analogiseksi. Kielto koskee kaapeli-tv-yhtiöitä, jotka laki velvoittaa lähettämään digisignaalin muuttumattomana. Viranomaiskielellä puhutaan must carry -velvoitteesta.

Hänkin myöntää, että pulmalliseksi tilanne muuttuu, jos digisignaalin rinnalla lähetetään analogista signaalia.

- Siihen laki ei oikein ota selkeästi kantaa. Sitä täytyy vielä harkita, Hagman sanoi.

Hagmanin mukaan myös tekijänoikeusmaksuista voi nousta ongelmia, jos lakia tulkitaan niin, että kaapeliyhtiöt voivat lähettää rinnakkain kahta signaalia.

- Kaapeli-tv-yhtiöt on vapautettu edelleen lähetyksessä (uudesta) tekijänoikeusmaksusta, mutta se koskee vain must carry -siirtoa. Jos rinnalle tulee analogista lähetystä, se herättää kysymyksen tekijänoikeusmaksuista, mutta siihen minä en voi ottaa kantaa, koska en ole tekijänoikeuksien ekspertti, Hagman selvitti.

Hagman muistutti kahden signaalin rinnakkaislähetyksen vievän kaistaa yhtä enemmän.

- Ainakaan pidemmän päälle se ei tunnu kovin järkevältä.

Hagmanin mukaan viraston lopullinen kanta signaalin muuntoon on vielä pohdinnassa. Ennen omia linjauksiaan virasto odottaa myös mitä kaapeli-tv-yhtiöt haluavat.

- Olemme olleet täysin lehtitietojen varassa, Hagman kertoi.

Viestintäviraston pääjohtaja ei suostunut arvioimaan, miksi laki on pistetty vasta nyt kunnolliseen läpivalaisuun. Maan hallitus päätti jo keväällä 2004, että analogiset tv-lähetykset lopetetaan tämän vuoden elokuun lopussa.

- Mielelläni itsekin tietäisin, miksi näin on tapahtunut, Hagman sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat