Mainos

Digikuvaus ajaa fotokauppiaat ahtaalle

Digikuvauksen yleistyminen ajaa filmikuvien kehitykseen erikoistuneet fotokauppiaat ahtaalle. Fotokaupan keskusliitto arvioi, että jopa joka kolmas fotokauppias joutuu lopettamaan lähivuosina.

Digikameroilla otetuista kuvista enää puolet teetetään fotoliikkeessä. Loput tulostetaan kotona tai tallennetaan kovalevylle. Kuvien teettäminen on romahtanut huippuvuosista kolmanneksella. Ala uskoo, että pohjakosketus on nyt saavutettu.

- Kotitulostus on vähän niin kuin leipäkone, että siitä innostutaan hirveästi, mutta sitten siihen leipään kyllästytään. Tässä tapauksessa ei varmaan kovin moni jaksa tulostamista, se vie aikaa ja se on kalliimpaa, sanoo Fotokaupan liiton toiminnanjohtaja Lea Herttua.

Digikameroiden halventuminen syrjäytti filmikamerat nopeasti markkinoilta. Enää joka kahdeskymmenes uusi kamera kuvaa filmille. Kuvabisneksessä kilpailu on kovaa ja katteet pieniä, joten osa kauppiaista ei halua investoida yli 100 000 euron digilaboratorioon.

- Kyllä varmasti osa joutuu lopettamaan, ja nyt puhun sellaisista fotokauppiaista, joilla ei ole omaa digilaboratoriota, jotka ovat niin sanotusti kuvapussin välittäjiä. Tällä hetkellä on fotokauppiaita noin 350, että ehkä tuollainen 200-250 jää jäljelle, arvioi Herttua.

Ifin ja Eirin kaltaiset suurlaboratoriot hallitsevat puolta kuvanvalmistusmarkkinoista. Myös ne ovat joutuneet irtisanomaan työntekijöitään digimurroksen vuoksi. Pudotuspelissä parhaiten pärjäävät uuteen tekniikkaan investoineet yrittäjät.

- Perinteisistä materiaaleista kehitetään vähemmän, mutta tilalle on tulleet digitaaliset lähteet, digitaalikamera, ja nyt ihan uusimpana mobiiliratkaisut, yrittäjä Seppo Pöllänen Kodak Expressistä.

Digikuvauksen läpimurto vaikuttaa myös kuvien säilymiseen. Mikään ei takaa, että kovalevylle tai cd-levylle säilötyt kuvatiedostot ovat lukukunnossa muutaman vuosikymmenen kuluttua. Teetetyille paperikuville ennustetaan jopa sadan vuoden säilyvyyttä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.