Digikausi tuplannut tv-romun määrän

Vanhat televisiot pystytään kuitenkin kierrättämään lähes 100-prosenttisesti ja kuvaputkille löytyy uusiokäyttöä ulkomaisilta markkinoilta.

Elektroniikkaromun keräyspisteisiin tuotujen vanhojen televisioiden määrä on jopa tuplaantunut digi-tv-kauden kynnyksellä. Kotitaloudet vaihtavat nyt vauhdilla vanhoja, hyväkuntoisiakin televisioita digi-televisioihin.

Lauantaina alkava digi-tv-kausi näkyy elektroniikkaromun keräyspisteissä selvänä piikkinä. Ihmiset ovat hankkineet digiboksien ohella paljon digiominaisuudet sisältäviä taulutelevisioita. Vanhat ja isommat kuvaputki-tv:t saavat väistyä uusien laitteiden tieltä.

- Tänä vuonna määrät on kasvanut ihan joka kuukausi ja näyttää sille, että kasvaa myöskin koko loppuvuoden, vt. toimitusjohtaja Sakari Sainio Elkeristä kertoo.

Digitelevisioiden takia hylätyt vanhat laitteet ovat usein varsin hyväkuntoisia.

- Varmasti kyllä, ikävä kyllä, vaihdetaan myös sellaisia, jotka olisivat käyttökelpoisiakin edelleen, ympäristöasiantuntija Olli Linsiö YTV:ltä kertoo.

Pelkästään pääkaupunkiseudulla vanhoja kuvaputkitelevisioita kuljetetaan päivittäin kuorma-autolasteittain elektroniikkaromun jatkojalostuslaitoksiin. Normaalipäivinä tv-romua kertyy jopa yhden kuorma-auton verran.

Jälkimarkkinoita ei televisioille juuri ole.

- Pääosin ne menee näihin televisioiden erikoistuneisiin uudelleenkäyttölaitoksiin, joissa puretaan ensin puuosat, johdot, muoviosat, kupariosat pois. Sen jälkeen erikseen käsitellään tämä varsinainen kuvaputki, Sainio kertoo.

Televisiot ovat melko helposti kierrätettävää tavaraa. Lähes 95 prosenttia niiden raaka-aineista voidaan hyödyntää uudelleen, ja vain viitisen prosenttia päätyy kaatopaikalle. Vaikka Suomessa taulu-tv:t ovat lyöneet voimalla läpi, muualla Euroopassa kuvaputki-televisioille on edelleen kysyntää ja siten myös kuvaputken ainesosille on uusiokäyttöä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat