Mainos

Digiboxeja on edelleenkin vähän

Digiboxien määrä kasvaa Suomessa tasaisesti. Hyvästä menekistä huolimatta digiboxeja on yhä kodeissa vähän.

Digiboxeja kannetaan tasaiseen tahtiin kaupoista suomalaisten olohuoneisiin. Siitä huolimatta niitä on yhä kodeissa vähän: Finnpanelin tekemän mittauksen mukaan elo-syyskuussa laite löytyi 5,6 prosentista talouksista, mikä tarkoitti 126 000:ta kotia. Digiboxi eli digisovitin tarkoittaa laitetta, jolla voi vastaanottaa digitaalilähetyksiä joko tavallisella antennilla tai kaapelin avulla. Halvimmillaan laitteen saa vajaalla sadalla eurolla. Markkinoilla on myös varsinaisia digitelevisioita, joissa digi-tv:n ominaisuudet ovat sisäänrakennettuina.

Laitteiden vähäisyydestä huolimatta digisovittimet ovat yleistyneet vauhdilla. Helmikuussa niitä oli 2,5 prosentilla kotitalouksista ja toukokuussa 4,2 prosentilla. Syyskuun alkuun mennessä kasvua oli ollut jälleen yli prosentin.

Digita Oy:n toimitusjohtajan Pauli Heikkilän mukaan uskomus digilaitteiden verkkaisesta yleistymisestä ei ehkä pidäkään paikkaansa.

- Se on myytti. Mikään muu laite ei ole Suomessa levinnyt niin nopeasti kuin digiboxi; kahdessa vuodessa melkein 150 000 laitetta. Edes gsm-puhelin ei levinnyt sellaisella vauhdilla, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa digitelevisio sai alkuvaiheessaan Suomessa niin paljon kielteistä huomiota, että maine harvinaisuudesta perustuu yksinkertaisesti siihen.

On useita syitä siihen, miksi digiboxeja on kuitenkin niin vähän. Tietoyhteiskunnan kehittämishanke ry:n tekemän tutkimuksen mukaan digi-tv:n yleistymisen suurimpana esteenä pidettiin sitä, että selkeät tarpeet sille puuttuvat. Pauli Heikkilä uskoo, että tässä on kyse mielipiteistä.

- Se, uskooko kuluttaja tarvitsevansa uusia televisiokanavia, on tietenkin makuasia. Samoin se, onko kuvan tai äänen laatu hänelle riittävä.

Digitaaliseen verkkoon vaihtaminen saattaa siirtyä

Valtioneuvoston vuonna 2000 asettaman tavoitteen mukaan vanha, analoginen verkko korvataan digitaalisella televisioverkolla vuoteen 2006 mennessä. Liikenne- ja viestintäministeriön asettama toimikunta miettii parhaillaan, voidaanko tämä tavoite toteuttaa.

Digita Oy:n laskelmien mukaan digiboxien määrä jatkaa Suomessa kasvuaan niin, että ensi vuoden loppuun mennessä niitä olisi 350 000. Vuonna 2006 digisovittimia on arvion mukaan noin 850 000 - määrä, joka ei ehkä vielä riitä siihen, että analoginen verkko poistuisi kokonaan käytöstä.

Digitaalinen televisioverkko laajenee huomattavasti vuoden sisällä. Ensi vuoden syyskuuhun mennessä digiverkon on määrä kattaa 94 prosenttia suomalaisista. Verkon laajenemiseen liittyvät työt ovat käynnistyneet, ja Ylen näkyvyysalue laajenee 12 uudelle tv-asemalle. Koelähetykset alkavat viimeistään toukokuussa ja varsinaiset lähetykset elokuussa 2004 ennen Ateenan olympialaisia.

Myös MTV3 ja Nelonen laajentavat 13 uudelle asemalle, joista lähetykset alkavat elo-syyskuussa. Nyt digitelevisioverkko kattaa 72 prosenttia suomalaisista. Digitaalisia televisiolähetyksiä lähettävät tällä hetkellä Yleisradion kanavat TV1-D, TV2-D, YLE FST, YLE Teema, YLE24 sekä Nelonen, Nelonen Plus, MTV3D, MTV3+lisäpalvelu, SubTv ja Urheilukanava.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.