Digiaika hiertää myös amerikkalaista tv-yleisöä

Monet amerikkalaiset joutuvat lähipäivinä huomaamaan, että heidän televisioistaan tulee pelkää lumisadetta.

Syynä on digiaikaan siirtyminen, joka on ollut Yhdysvalloissa varsin tuskallista. Läheskään kaikki kuluttajat eivät ole vielä valmiina uuteen tv-aikakauteen.

Arviolta 6,4 miljoonaa taloutta ei ole hankkinut digisovitinta vanhoihin televisioihinsa. Ilman sovitinta olevat ovat pääosin iäkkäitä tai vähävaraisia vähemmistöjen edustajia.

- On ongelma, jos meitä kohtaa esimerkiksi vakava luonnonmullistus eikä kaikilla ole televisiota, josta saisi tietoa, sanoi neuvonantaja Christopher Murray kuluttajajärjestö Consumer Unionista.

Kongressi onkin jo siirtänyt määräaikaa täydelle digisiirtymälle huomisesta kesäkuun 12. päivään. Se ei kuitenkaan välttämättä estä siirtymään valmistautuneita tv-asemia aloittamasta digitaalisia lähetyksiä.

Jo ainakin 500 tv-asemaa on ilmoittanut aloittavansa digilähetykset aikataulun mukaisesti helmikuun aikana. Asemien oli ilmoitettava aikeistaan liittovaltion tietoliikennevirastolle FCC:lle viime viikolla.

Jos asemien luvat hyväksytään, monet kaupungit saavat jatkossa monin paikoin vain digilähetyksiä. Tilanne on tällainen esimerkiksi New Yorkissa.

Tv-asemat puolustavat toimiaan sillä, ettei niillä ole vaihtoehtoa. Teknikot on jo varattu hoitamaan siirtymää, jonka lisäksi monet asemat sanovat, ettei niiden budjetti kestä enää analogisten lähetysten jatkamista. Suurimmat valtakunnalliset tv-yhtiöt ovat kuitenkin luvanneet odottaa kesäkuuhun.

Osasyynä ongelmaan on ollut valtion vitkuttelu. Muutosohjelman avustuksiin suunnattu 1,5 miljardin dollarin summa on ollut riittämätön. Lisäksi digiohjelmaa ei ole hallinnoitu kunnolla.

Vähävaraisille luvattiin alennuskuponkeja, jotka ovat jo loppuneet kesken. Kuponkeja tarvitaan lisää ainakin 3,7 miljoonaa. Niiden postittamiseen arvioidaan menevän kuukausia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat