Mainos

Digi-tv katvekoteihin satelliittiantennin avulla

Valtiolta ei heru laiterahaa pimentoon jääville kodeille.

Noin 3000-4000 suomalaista jää ainakin osaksi aikaa digitaalisten televisiolähetysten ulkopuolelle syyskuun alussa, jos he eivät asenna talouteensa satelliittivastaanotinta. Viestintäministeri Suvi Linde'n kertoo tämän johtuvan siitä, että teknisistä syistä täytelähettimiä ei saada toimitettua ajoissa Suomeen ja asennettua paikoilleen.

-Katvealueita on eri puolilla Suomea. Tämä on asia, joka on minua huolestuttanut. Olen pyytänyt alan toimijoita arvioimaan oman velvoitteensa siitä, miten tätä joukkoa voitaisiin pienentää, Linde´n kertoo.

Vaikka osa kansalaisista jää tahtomattaan ilman digi-tv:n lähetyksiä, valtiolta ei Linde'nin mukaan heru kansalaisille tukea satelliittiantennin ja sen lisäksi tarvittavan digiboksin hankintaan. Hän arvioi, että laitekustannus on noin 200 euron luokkaa. Ilmaisen satelliittikortin katvealueella asuva sen sijaan saa.

Täytelähettimet avuksi

Linde´n pitää hyvänä asiana sitä, että digitaalisten televisiolähetysten katvealueita poistetaan täytelähettimillä. Asenteilla on 48 uutta täytelähetintä 26 paikkakunnalle. Osa saadaan toimintaan syyskuun puoliväliin ja viimeisimmät vuoden loppuun mennessä.

Linde'nin mukaan täytelähettimien asennuksesta huolimatta digiverkon ulkopuolelle jää pysyvästi arviolta 500 taloutta. Niille digitelevisio hoidetaan näkyviin satelliittijakelulla.

Televisioyhtiöiden toimilupia on muutettu niin, että digitaalinen maanpäällinen jakelu voidaan korvata satelliittivastaanotolla vaikeissa vastaanotto-olosuhteissa ja poikkeuksellisilla katvealueilla.

-Viime kädessä on varauduttu siihen, että jokaisen satelliittivastaanottamista tarvitsevan luona voidaan käydä, Linde'n huomauttaa.

Linde´n sanoo, että viestintäministeriöllä ei ole toimivaltaa ryhtyä rankaisemaan Yleisradiota tai kaupallisia televisiokanavia siitä, että digitaalinen verkko ei näy koko maassa analogisten lähetysten päättyessä elokuun lopussa. Hänen mukaansa esimerkiksi Yleisradion kohdalla hallintoneuvosto tai viime kädessä eduskunta voivat arvioida tilannetta syksyllä, jos kansalaisilta alkaa virrata kosolti kielteistä palautetta.

Loppukiri alkanut

Linde'n on ilahtunut siitä, että ennakoitu loppukiri on alkamassa ja suomalaiset ovat hankkimassa niin digibokseja kuin satelliittiantenneja. Finnpanelin viime kuun lopulla tekemä tutkimus osoittaa, että tv-talouksista 73 prosenttia oli hankkinut digisovittimen tai digitelevision. Antennitalouksista 85 prosenttia ja kaapelitalouksista 61 prosenttia on jo siirtynyt seuraamaan digitaalisia televisiolähetyksiä.

-Kaapeliyhtiöiden mahdollisuus muuntaa digitaalinen televisiosignaali analogiseksi helmikuun loppuun asti on varmaan aiheuttanut sen, että kaapelitalouksien osuus on jäänyt 85 prosentin tavoitetta alhaisemmaksi. Varmaan kaapelitalouksiin tulee samanlainen loppukiri kuin antennitalouksissa on nyt, Linde'n tuumaa.

Digitaaliseen televisioon siirtymistä pohjustetaan tänään alkaneella Digiviikolla. Eri puolilla maata järjestettävissä Digipysäkki-tapahtumissa asiantuntijat neuvovat kansalaisia digitelevisioasioissa.

Suomessa siirrytään digitaalisiin televisiolähetyksiin kuun vaihteessa. Analoginen lähetysverkko suljetaan lauantaiaamuna 1. syyskuuta kello 4.00.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.